Harry Wich Stipendium voor Julian Verkerk

Julian Verkerk (1999) is de winnaar van het Cultuurfonds Harry Wich Stipendium 2020! Als aanstormend talent in de theatervormgeving mag Verkerk aankomend jaar een bedrag van 12.500 euro besteden aan een vervolgopleiding of -studie in het buitenland om zijn werk verder te ontwikkelen en te professionaliseren.
26 oktober 2020
Harry Wich Stipendium voor Julian Verkerk

Afgelopen zomer rondde Julian Verkerk de Bachelor Design opleiding af aan de Academie Minerva van de Hanzehogeschool in Groningen. De jury is onder de indruk van het sterke werk van Julian Verkerk. Hij heeft een serie projecten gerealiseerd die kleine momenten tot iets belangrijks maken. 

Daarbij gebruikt hij zijn eigen beeldtaal die zijn oorsprong vindt in de jaren ’70 en ’80. Hij laat bovendien zien dat hij van alle markten thuis is door een overlap tussen theater en film te creëren. Zijn projecten maken de jury nieuwsgierig naar het verloop van zijn werk en carrière en naar zijn bijdrage aan de scenografie in het algemeen.

Over Harry Wich

Het Harry Wich Stipendium komt uit het nalatenschap van theatervormgever Harry Wich (1927 – 2002). Als beginnende theatervormgever kreeg Harry Wich (1927 – 2002) in 1952 zelf een beurs om aan The Slate School of Art in London te studeren. Jarenlang werkte hij als decor- en kostuumontwerper, voor De Nationale Opera, het Nationale Ballet, vele theatergezelschappen en de Haagse Komedie.

Hij overleed in 2002. Zijn weduwe, Dorine de Vos, stelde een fonds op naam in bij het Prins Bernhard Cultuurfonds: "Het is tijd om aandacht te besteden aan het vak scenografie, dat op dit moment zeer onderbelicht is. Wich geeft op deze manier door, wat voor hem, als jonge student, een wereld van verschil maakte. Ook in prijzen en stipendia: Voilá: Wich’s stipendium voor scenografie! Voor beeld, kostuums en licht!" Uit dit Harry Wich Fonds wordt het stipendium voor scenografen de komende jaren toegekend.

Met het stipendium van 12.500 euro krijgt elk jaar een talentvolle, nieuwsgierige, avontuurlijke student met gevoel voor theater, de kans een jaar in het buitenland zijn of haar studie aanvullend te verrijken. De andere genomineerden ontvangen elk 1.000 euro, dat ze ook kunnen investeren in een opleiding en/of professionele ontwikkeling.

Genomineerden

De overige genomineerden zijn Kim Rombouts (Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht), Sara Afua Asanta Ntiamoah (Toneelacademie Maastricht, Hogeschool Zuyd) en Kevin Pieterse (Academie voor Theater en Dans, Amsterdam).

Jury

In de jury zaten dit jaar Wikke van Houwelingen, Sanne Danz en Dorine de Vos. Zij kozen een winnaar uit de voordracht van de opleidingen.