Harry Wich Stipendium voor Lisanne Bovée

De winnaar van het Cultuurfonds Harry Wich Stipendium 2019 is Lisanne Bovée (1991). Dit stipendium wordt jaarlijks aan aanstormend talent in de theatervormgeving uitgereikt.
18 november 2019
Harry Wich Stipendium voor Lisanne Bovée
Fotocredits:
Lisanne Bovée

Lisanne Bovée mag aankomend jaar een bedrag van 12.500 euro besteden aan een vervolgopleiding of -studie in het buitenland: alles om haar werk verder te ontwikkelen en te professionaliseren. Het Harry Wich Stipendium komt uit het nalatenschap van theatervormgever Harry Wich (1927 – 2002). Theatervormgevers oftewel scenografen ontwerpen het decor, de props en de aankleding. Hierbij werken ze nauw samen met de regisseur.

De jury is onder de indruk van de krachtige theatrale beelden die Bovée weet te creëren. Ze roemen haar karakteristiek zachte, maar ook licht dwingende en precieze manier van kijken. "Je bent een teamplayer en autonome zoeker ineen. Je hebt glashelder inzicht in jouw projecten en bent dramaturgisch en ruimtelijk ijzersterk."

Scenograaf in hart en nieren
Fascinerend, geheimzinnig en compleet eigen: zo laat de stijl van Lisanne Bovée zich volgens de jury het beste samenvatten. "Lisanne is een scenograaf in hart en nieren."

Een Carnaval (2019). Fotocredits: Robert van der Ree

Neem de scenografie voor de voorstelling Een Carnaval, dat Bovée maakte in samenwerking met Jessie L’Herminez (Regie). De voorstelling was een beeldende en muzikale voorstelling, ontstaan vanuit een historisch onderzoek naar de waarden en tradities van een oeroud en wereldwijd gevierd ritueel: het carnaval.

Over Harry Wich
Als beginnende theatervormgever kreeg Harry Wich (1927 – 2002) in 1952 zelf een beurs om aan The Slate School of Art in London te studeren. Jarenlang werkte hij als decor- en kostuumontwerper, voor De Nationale Opera, het Nationale Ballet, vele theatergezelschappen en de Haagse Komedie.

In 2002 overleed Harry Wich. Zijn weduwe, Dorine de Vos, stelde een fonds op naam in bij het Prins Bernhard Cultuurfonds: "Het is tijd om aandacht te besteden aan het vak scenografie, dat op dit moment zeer onderbelicht is. Wich geeft op deze manier door, wat voor hem, als jonge student, een wereld van verschil maakte. Ook in prijzen en stipendia: Voilá: Wich’s stipendium voor scenografie! Voor beeld, kostuums en licht!" Uit dit Harry Wich Fonds wordt het stipendium voor scenografen de komende jaren toegekend.

Met het stipendium van 12.500 euro krijgt elk jaar een talentvolle, nieuwsgierige, avontuurlijke student met gevoel voor theater, de kans een jaar in het buitenland zijn of haar studie aanvullend te verrijken. De andere genomineerden ontvangen elk 1.000 euro, dat ze ook kunnen investeren in een opleiding en/of professionele ontwikkeling.

Genomineerden
De overige genomineerden waren Rafiq Abbasov (Academie Minerva, Hanzehogeschool Groningen), Marjan Boukes (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) en Lobke Houkes (Toneelacademie Maastricht).

Jury 
In de jury zaten dit jaar scenografen Theun Mosk, Wikke van Houwlingen en Dorine de Vos. Zij kozen een winnaar uit de voordracht van de opleidingen.