Marit Shalem ontvangt Cultuurprijs Zuid-Holland van € 15.000

Beeldend kunstenaar Marit Shalem (1971) heeft de Cultuurprijs Zuid-Holland ontvangen. Op vrijdag 1 april reikte Jaap Smit, voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland en commissaris van de Koning, de prijs aan haar uit in Theater Rotterdam. In een vol theater gaf Marit aan ontroerd te zijn door zoveel eer en aandacht voor de digitale kunst in Nederland.
1 april 2022
Marit Shalem ontvangt Cultuurprijs Zuid-Holland van € 15.000
Fotocredits:
Daphne Krijgsman / DK photography

Stomverbaasd

Marit Shalem was stomverbaasd toen ze eind vorig jaar een telefoontje kreeg dat ze de Cultuurprijs Zuid-Holland had gewonnen. “Ik dacht eerst dat het een grap was”, herinnert ze zich. Helemaal toen bleek dat de uitreiking op 1 april zou plaatsvinden. Maar nee, het was geen grap. De jury, onder leiding van Jelle Reumer, was toch echt tot de unanieme conclusie gekomen dat Marit, vanwege haar eigen, dwarse stijl en vertellogica de terechte winnaar was van de Cultuurprijs Zuid-Holland 2022.

Video door: Rob van Pelt

Oorlog en vrede

Bij de uitreiking prees Jaap Smit het belang van kunstenaars als Marit Shalem. 

“Het werk van Shalem is politiek en maatschappelijk geëngageerd. Haar werk schudt ons wakker en maakt ons ‘geestelijk weerbaar’. En dat kunnen we goed gebruiken na twee lockdowns; en zeker nu er een vreselijke oorlog woedt in de Oekraïne.”

- Jaap Smit

Maar gelukkig ziet Jaap Smit ook lichtpuntjes: de prijs wordt uitgereikt in de stad die herrees na de Tweede Wereldoorlog en de achternaam van Marit Shalem heeft dezelfde afstamming als het woord ‘shalom’ (vredig). 'Dat kan geen toeval zijn', aldus Smit.

Theater als galerie

In de prachtige ambiance van Theater Rotterdam genoten de aanwezigen van twee beeldcompilaties van het werk van Shalem, begeleidt door live muziek van Dirk Bruinsma (basgitaar en elektronica) en Nina Hitz (cello). Ook maakte iedereen van de gelegenheid gebruik om het intense, interactieve werk ‘Alterations’ te bekijken in de foyer, over de verwoestende effecten van absurde politieke beslissingen. Marit noemde het feit dat haar werk ‘Alterations’ in Theater Rotterdam staat “misschien wel het mooiste cadeau van de prijsuitreiking”. ‘Alterations’ is nog tot 14 april te zien in de openbaar toegankelijke foyer van Theater Rotterdam Schouwburg, Videoinstallatie: Alterations — Marit Shalem | Theater Rotterdam.


Video door: Rob van Pelt

Over de Cultuurprijs Zuid-Holland

De Cultuurprijs Zuid-Holland wordt sinds 2016 elke twee jaar uitgereikt aan een ‘midcareer’ maker met maatschappelijke betekenis, die in Zuid-Holland woont of werkt en uitblinkt in een werkterrein van het Prins Bernhard Cultuurfonds. In 2022 staat het werkterrein film, mediakunst & digitale cultuur centraal. Aan de prijs is een geldbedrag van € 15.000 verbonden en een trofee gemaakt door kunstenaar David Derksen. Eerdere winnaars van de Cultuurprijs Zuid-Holland zijn Rachelle Eerhart (natuur, 2016), Tom Hazenberg (mobiel erfgoed, 2018) en Elten Kiene (literatuur/spoken word, 2020).