Violist Daniel Rowland wint Cultuurprijs Overijssel

De jury is onder de indruk van Daniel Rowland, die onder andere bekend is als primarius van het wereldberoemde Brodsky Quartet. Met dit strijkkwartet trad hij in augustus 2017 op tijdens het Prinsengrachtconcert. Door de jaarlijkse organisatie van het Stiftfestival voor internationale kamermuziek trekt Rowland muzikanten van wereldklasse naar de provincie Overijssel.
Overijssel, 5 oktober 2018
Violist Daniel Rowland wint Cultuurprijs Overijssel
Fotocredits:
Marco Borggreve

Daniel Rowland zou een tournee naar Mars voor afzeggen voor het spelen op het Prinsengrachtconcert. In 2017 kwam zijn droom in vervulling: het Brodsky Quartet werd uitgenodigd. In de volgende video speelt het strijkkwartet het nummer 'Aan de Amsterdamse grachten':

Liefde voor Twente
De 46-jarige Daniel Rowland is als zoon van Brits-Nederlandse ouders opgegroeid in Weerselo. Hij is zich - ondanks een internationale carrière - sterk verbonden blijven voelen met de regio Twente. Dit blijkt vooral in de wijze waarop hij het Stiftfestival sinds 2005 mogelijk maakt. Door zijn contacten in de internationale muziekwereld weet Daniel musici van grote naam aan dit festival te binden. Dat heeft de jury overtuigd om de prijs - een sculptuur en geldbedrag van 2.500 euro - aan hem toe te kennen: "Met zijn enthousiasme, doorzettingsvermogen, communicatief vermogen en internationale contacten geeft Daniel met het Stiftfestival ieder jaar een prachtig cadeau aan de provincie Overijssel."

Talentprijs
Tijdens de uitreikingsavond op donderdag 4 oktober werd ook de Talentprijs 2018 uitgereikt aan de 22-jarige danser en choreograaf Tiemen Stemerding. Hij is een ambassadeur voor de vooropleiding Theaterdans aan het Kotterpark College in zijn geboortestad Enschede, waarin hij de eerste passen leerde maken van een mogelijk veelbelovende danscarrière.