projecten
theater, dans en filmLandelijk

Podcast: De film als een kroket

Zijn we met z'n allen preutser geworden? In de podcast De film als een kroket maak je al luisterend kennis met de meest bijzondere, spraakmakende en provocerende films uit de Nederlandse filmgeschiedenis. 

In de film Het debuut (1977) van Nouschka Brakel De 14-jarige Carolien laat zich ontmaagden door de 40-jarige vriend van haar ouders, Hugo. Ze heeft in het geheim een kortstondige relatie met hem. Wat vinden we daar tegenwoordig van? Vinden we dat nog kunnen?

Radiomaker Adeline Van Lier vroeg haar dochter MaxMijs Brouwer wat zij vond van deze en andere spraakmakende Nederlandse films, als Abel (1986) van Alex van Warmerdam en Spetters (1980) van Paul Verhoeven. Het doel: de jongere generatie kennis laten maken met bijzondere, spraakmakende en provocerende films uit de Nederlandse filmgeschiedenis.

Kroketten

De naam van de podcast is afgeleid van een scene uit Paul Verhoevens' film Spetters, waarin Fientje met Rien in de caravan ligt en na een wilde vrijpartij verzucht: “Het leven is net een kroket, als je weet wat erin zit, dan hoef je hem niet meer.” Waarop hij zegt: “Ik houd van kroketten en ik blijf ze eten.” 


Filmstill uit Spetters (1980), Paul Verhoeven

Het uitgangspunt van moeder en dochter ligt in zekere zin meer in de lijn van Rien:  'als je weet wat erin zit, dan wordt-ie alleen maar beter'. Hetzelfde geldt voor de Nederlandse filmgeschiedenis.  In een interview met de VPRO stelt dochter MaxMijs: 'als ik films kijk denk ik eigenlijk niet veel na. Heel vaak worden meningen voorgekauwd, al ligt dat misschien aan het type film dat ik tegenwoordig kijk. Bij deze films moest ik veel meer nadenken.’ 

Door het bekijken van de films is ze ook feministischer geworden. 'Ik had het naar mijn gevoel best goed als vrouw, de ongelijkheid die er soms nog steeds is, viel mij niet echt op. Door deze films ben ik mij daar veel bewuster van geworden.’ 

Adeline van Lier en MaxMijs Brouwer. Foto: Dagmar Krijt

Een andere klassieker die de revue passeert, is de eerste Surinaams-Nederlandse film die elke Surinamer kent: Wan Pipel (1976) van Pim de la Parra. Maar waarom is Wan Pipel verder zo onbekend in Nederland? Beluister het in deze aflevering.

Het debuut

Beluister de eerste aflevering van 'De film als een kroket' hieronder. Of ga naar de website om alle afleveringen te beluisteren.Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijktheater, dans en film

Stil of ik schiet

Een knallende voorstelling die volle hoofden leegt

Bekijk project
Landelijktheater, dans en film

Rust zacht Billy

Wat als we de dood omarmen als onderdeel van het leven?

Bekijk project
Landelijktheater, dans en film

Jihad van Liefde

theaterproductie Jihad van Liefde

Bekijk project
Landelijktheater, dans en film

Dancing On The Edge

Bekijk project