projecten
geschiedenis & letterenLandelijkNoord-HollandAmsterdam

Festival voor het Afrikaans

Op zaterdag 22 en zondag 23 september wordt in Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond in Amsterdam de vierde editie gehouden van het Festival voor het Afrikaans  (voorheen Afrikaanse Kultuurfees Amsterdam). Tijdens het Festival voor het Afrikaans staat de kunst en cultuur in de Afrikaanse taal centraal. Het festival richt zich onder meer op de culturele uitwisseling tussen Zuid-Afrika, Nederland en België. 

Derde taal
Het Afrikaans is de derde grootste taal van Zuid-Afrika, na het Zoeloe en het Xhosa maar vóór het Engels. In totaal wonen er in Zuid-Afrika zo’n 7 miljoen Afrikaanssprekenden. Hoewel het Afrikaans in het verleden geassocieerd werd met de apartheid, is het merendeel van de Afrikaanssprekenden niet wit, maar bruin of zwart. Van de bruine bevolking van Zuid-Afrika heeft driekwart het Afrikaans als huistaal.

Programma
Naast optredens van zangeres Laurika Rauch, zanger Gert Vlok Nel, actrice Sandra Prinsloo, dichteres Antjie Krog en schrijfster Zelda la Grange (twintig jaar lang de rechterhand van Nelson Mandela) ontvangt het festival ook Die Wasgoedlyn, met onder andere: Churchil Naudé, Riku Lätti en Jolyn Phillips. Die Wasgoedlyn is een collectief van singer songwriters, rappers, schrijvers en dichters afkomstig uit onder meer de townships. Geestverwanten uit Nederland en België zoals Joep Pelt, Klaas Delrue, Hannelore Bedert en Stefan Dixon maken het muzikale programma compleet. Naast deze podiumprogramma’s zijn tijdens het festival ook een aantal actuele Zuid-Afrikaanse speelfilms en documentaires te zien. Ook wordt er door De Taalunie een debat over meertaligheid georganiseerd. 

Krotoa, Eva van de Kaap
Één van de andere onderdelen is een preview van de muziektheatervoorstelling Krotoa, Eva van de Kaap. De samenwerking tussen het Volksoperahuis en Zuid-Afrikaanse makers zorgde voor een meertalig, van perspectief wisselend, intercultureel, en bovenal muzikaal eerbetoon aan een gedeelde geschiedenis van Zuid-Afrika en Nederland. In oktober en november wordt de voorstelling door het hele land gespeeld.

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Noord-Hollandbeeldende kunstmuziek

Polke vs. Blaudzun - Cobra Museum

Topcombinatie: schilderkunst en muziek

Bekijk project
Noord-Hollandbeeldende kunst

Bes: Klein godje in het Oude Egypte

Feest-en beschermgodje in Allard Pierson

Bekijk project
Noord-Hollandbeeldende kunst

Parklicht in Oosterpark

Twaalf lichtkunstwerken in het Amsterdamse Oosterpark

Bekijk project
Noord-Hollandtheater, dans en film

Mythische reis OER! in de openlucht

Theaterstuk in natuurpark van MAK Blokweer

Bekijk project