Helmen vol Verhalen

'Helmen vol Verhalen' is een tentoonstelling om aandacht en erkenning te vragen voor 'jonge' veteranen die ergens in de wereld, na de Korea-oorlog, werk hebben verricht voor vrede en veiligheid. Twintig veteranen zijn gekoppeld aan beeldend kunstenaars om samen kunstwerken te realiseren die de persoonlijke missieverhalen tot uitdrukking brengen.

In het kunstproject 'Helmen Vol Verhalen' vind een ontmoeting plaats tussen twee professionals. Twee mensen die in de uitvoering van hun beroep worden gevraagd om midden in de wereld te gaan staan.  'Jonge' veteranen delen hun persoonlijke missieverhalen met professionele kunstenaars, die daar middels een kunstwerk in evenzoveel verschillende kunsttechnieken deze ervaring vastleggen. Zij zijn samen op missie door de kunsten en maken zo de relevantie zichtbaar van Nederlandse vredesmissies en de impact daarvan op de deelnemende militairen.

Reizende tentoonstelling

In 20/21 brachten we 20 'jonge' veteranen en 20 kunstenaars bij elkaar voor een wezenlijke ontmoeting. Hun gezamenlijke missie is het zichtbaar maken van de relevantie van Nederlandse vredesmissies en de impact daarvan op de deelnemende militairen. In 2022 zal een reizende expositie op verschillende locaties in Nederland gaan 'landen', deze wordt mede mogelijk gemaakt door het Cultuurfonds.

Stemmen uit Oekraïne

Deelnemend kunstenaar met Oekraïense roots Tatjana Kirienko houdt korte dagboek-verhaaltjes bij van een aantal vrouwen uit Oekraïne. Zo wil 'Helmen vol Verhalen'  een podium bieden voor een paar van de stemmen uit Oekraïne over wat daar nu gebeurt. Al deze verhalen spelen af in Sumskaya Oblast, de Sumy Oblast, Noord-Oost Oekraïne, aan de grens met Rusland.

Alle vrouwen waarmee Tatjana nu in contact is zeggen: "Schrijf vooral. Het is belangrijk dat dit gehoord wordt. We blijven delen, zolang we verbinding en elektriciteit hebben." Tatjana neemt nu deze rol op en geeft de berichten door zolang dat kan. Als een brug. Geen enkele consistentie of andere pretentie gegarandeerd. Lees hier 'Stemmen uit Oekraïne' 
 

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Zuid-Holland

Madam Scrooge

'Madam Scrooge', een hartstochtelijke bewerking door Opera Spanga van Dickens’ klassieker A Christmas Carol. Aangrijpend muziektheater over hoe ongeremde gulzigheid - de basis van ons verziekt financieel klimaat - de kloof tussen arm en rijk steeds dieper maakt.

Bekijk project
Landelijkgeschiedenis & letteren

De zure stad - Een biografie van tafelzuur in Amsterdam

Deze biografie van het welbekende tafelzuur in Amsterdam schetst de geschiedenis en het verhaal van het Amsterdamse zuur. De zure stad is een visuele biografie van een wijk, haar bewoners en een eetcultuur. Door middel van ruim vierhonderd sprekende archiefbeelden laat het zien hoe het zuur bepalend is geweest voor de culturele identiteit van Amsterdam. De augurken, uitjes en haringen schilderen de geschiedenis en de ontwikkeling van de stad Amsterdam.

Bekijk project
beeldende kunst

Tentoonstelling 'Hockney's Eye'

Teylers Museum staat in het teken van het werk van David Hockney, een van de bekendste en meest geliefde kunstenaars van dit moment. In Hockney’s Eye worden Hockneys tekeningen, schilderijen en fotografische en digitale werken niet alleen in de tentoonstellingszaal getoond, maar ook geïntegreerd in de historische zalen van het museum. Maak kennis met Hockneys eigenzinnige theorieën over perspectief en het gebruik van optische hulpmiddelen. Ontdek hoe hij hiermee experimenteert en kijk door zijn ogen naar het werk van oude meesters.

Bekijk project
beeldende kunst

STRP Festival 2022 - The Art of Listening

Van 13 t/m 16 april 2023 duikt STRP Festival dieper in het thema 'The Art of Listening'. In een wereld waar de schreeuw overheerst en stilte een schaars goed is geworden, vraagt STRP zich af hoe we de kunst van het luisteren kunnen herwaarderen en terugwinnen. Hoe zou een omgeving voor actief en empathisch luisteren eruitzien

Bekijk project