Helmen vol Verhalen

'Helmen vol Verhalen' is een tentoonstelling om aandacht en erkenning te vragen voor 'jonge' veteranen die ergens in de wereld, na de Korea-oorlog, werk hebben verricht voor vrede en veiligheid. Twintig veteranen zijn gekoppeld aan beeldend kunstenaars om samen kunstwerken te realiseren die de persoonlijke missieverhalen tot uitdrukking brengen.

In het kunstproject 'Helmen Vol Verhalen' vind een ontmoeting plaats tussen twee professionals. Twee mensen die in de uitvoering van hun beroep worden gevraagd om midden in de wereld te gaan staan.  'Jonge' veteranen delen hun persoonlijke missieverhalen met professionele kunstenaars, die daar middels een kunstwerk in evenzoveel verschillende kunsttechnieken deze ervaring vastleggen. Zij zijn samen op missie door de kunsten en maken zo de relevantie zichtbaar van Nederlandse vredesmissies en de impact daarvan op de deelnemende militairen.

Reizende tentoonstelling

In 20/21 brachten we 20 'jonge' veteranen en 20 kunstenaars bij elkaar voor een wezenlijke ontmoeting. Hun gezamenlijke missie is het zichtbaar maken van de relevantie van Nederlandse vredesmissies en de impact daarvan op de deelnemende militairen. In 2022 zal een reizende expositie op verschillende locaties in Nederland gaan 'landen', deze wordt mede mogelijk gemaakt door het Cultuurfonds.

Stemmen uit Oekraïne

Deelnemend kunstenaar met Oekraïense roots Tatjana Kirienko houdt korte dagboek-verhaaltjes bij van een aantal vrouwen uit Oekraïne. Zo wil 'Helmen vol Verhalen'  een podium bieden voor een paar van de stemmen uit Oekraïne over wat daar nu gebeurt. Al deze verhalen spelen af in Sumskaya Oblast, de Sumy Oblast, Noord-Oost Oekraïne, aan de grens met Rusland.

Alle vrouwen waarmee Tatjana nu in contact is zeggen: "Schrijf vooral. Het is belangrijk dat dit gehoord wordt. We blijven delen, zolang we verbinding en elektriciteit hebben." Tatjana neemt nu deze rol op en geeft de berichten door zolang dat kan. Als een brug. Geen enkele consistentie of andere pretentie gegarandeerd. Lees hier 'Stemmen uit Oekraïne' 
 

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Chapter 5IVE: Rem Koolhaas & Samir Bantal

'Chapter 5IVE: Rem Koolhaas & Samir Bantal' is een multidisciplinair project over de potentie van het platteland. Uitgangspunt zijn enkele casestudies uit het reeds bestaande onderzoek van architecten Rem Koolhaas en Samir Bantal, die zijn uitgewerkt in een tentoonstelling en publiek programma, met onder meer aandacht voor de verbinding met de lokale omgeving rond Het HEM.

Bekijk project
Landelijkgeschiedenis & letteren

Het Mooie Kinderboekenfestival 2022

Ieder jaar verschijnen er veel nieuwe kinderboeken, die zich afspelen in spannende, grappige, interessante of geheimzinnige werelden. Een zorgvuldig samengestelde selectie van deze mooie kinderboeken komt jaarlijks tot leven tijdens Het Mooie Kinderboekenfestival.

Bekijk project

Restauratie tongewelf Grote Kerk Naarden

Het beschilderde tongewelf uit 1518 dat Grote Kerk Naarden zo uniek maakt, moet dringend gerestaureerd worden. Vanaf de Stille Week - waarin de 100-jarige Matthäus Passion door de Nederlandse Bachvereniging wordt uitgevoerd - tot aan Pinksteren, vraagt Stichting Grote Kerk Naarden iedereen met een hart voor Grote Kerk Naarden om hen te helpen. Door een personage te adopteren draag je bij aan de restauratie van het eerste van de 22 beschilderde panelen van het tongewelf, die het lijdensverhaal van Jezus verbeelden.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

In volle bloei

De tentoonstelling 'In volle bloei' in het Mauritshuis neemt je mee op ontdekkingsreis door het genre van bloemstillevens. Waar kwam de plotselinge interesse in de zeventiende eeuw voor het bloemstilleven vandaan? Hoe kwam het dat zoveel vrouwen steengoed waren in dit genre en wat was de rol van de wetenschap? Welkom in de fleurige wereld van het bloemstilleven en plantkunde!

Bekijk project