projecten
monumentenzorgLandelijkHaarlem

Klim naar het licht

De grootschalige restauratie van de Sint Bavo Kathedraal is bijna voltooid. Om dit te vieren is het tot en met 27 oktober 2019 mogelijk om op bijna 60 meter hoogte via een brug van toren naar toren lopen.

Klim naar het licht
Ter afsluiting van de restauratie wordt als project een luchtbrug aangelegd tussen de twee torens van de kerk. Men kan de ene toren beklimmen en in de andere afdalen. Vervolgens loopt men boven de gewelven van het middenschip naar de koepel, die men op 25 meter hoogte aan de binnenzijde voor driekwart kan omlopen. Via de fraaie en uitzonderlijke slakkenhuistrap komt men de kerk zelf binnen.

De kathedraal is te zien als een totaalkunstwerk. Doordat er in verschillende tijden aan is gewerkt, is het een unieke combinatie van stijlen, die verrassend goed bij elkaar passen. De filosofie die voor ogen werd gehouden, bleef door de tijd heen hetzelfde: 'architectuur als moeder der kunsten'.

Educatieve ruimtes
In de lege ruimtes in beide torens zijn educatieve thema's uitgelicht over onder andere de unieke architectuur van de kerk in Nederland. Samen met de Sagrada Familia in Barcelona, de Sacré-Coeur in Parijs, de Westminster Cathedral in Londen en de Basiliek van Koekelberg in Brussel behoort het tot de top vijf van belangrijkste kerken in de wereld gebouwd tussen 1850 en 1950. Wist je dat de majestueuze koepel aan de binnenzijde bijna net zo hoog is als die van de Sint Pieter in Rome?

Ook zijn de vele kunstschatten in de kerk te bewonderen. In de afgelopen 100 jaar hebben meer dan 50 kunstenaars aan dit gebouw gewerkt, waaronder Jan Toorop en Marc Mulders.

Foto van de slakkenhuistrap door Wim Meijer.

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijkmonumentenzorg

De Hollandsche Manege

Restauratie van de stadsmanege aan het Vondelpark.

Bekijk project
Landelijkmonumentenzorg

Bartholomeus Gasthuis

Restauratie van het oudste bejaardentehuis van Nederland

Bekijk project
Landelijkmonumentenzorg

Restauratie molen De Hoop

175-jarige krijgt facelift

Bekijk project
Landelijkmonumentenzorg

Nieuw leven voor de Haarlemmerpoort

Van verweesd naar levendig

Bekijk project