projecten
beeldende kunstZuid-HollandSchiedam

Modest Fashion - Stedelijk Museum Schiedam

Het is iets nieuws én een miljardenindustrie: modest fashion. Mogelijk heb je er nog nooit van gehoord, misschien draag je het al. In Stedelijk Museum Schiedam is deze nieuwe beweging in mode te bewonderen.


Wat is modest fashion?
Er waait al tien jaar een nieuwe wind door modeland: modest fashion. Want tegenwoordig bepalen vrouwen zelf hoe bloot of bedekt ze erbij lopen. Van lange jurken, bedekte armen, hijabs, petten tot zonnebrillen: misschien is variëteit wel de enige gemene deler. De tentoonstelling Modest Fashion in Stedelijk Museum Schiedam toont die diversiteit van mode(st fashion). Het gaat daarbij om meer dan het feit dat vrouwen met hoofddoek voor het eerst op de catwalk staan. Het gaat om de keuzevrijheid om zelf te kiezen.

De vraag die bedekkende kleding oproept, is hoe dit bijdraagt aan emancipatie. Is het onderdrukkend, of preuts? Modest fashion gaat juist over het vieren van vrijheid. 'Mipsters' (moslima hipsters) creëren zelf looks en outfits en vertellen hun eigen verhaal door middel van kleding. 

Meryem Slimani stileert zichzelf en haar moeder

Modest fashion is kleurrijk, jong en internationaal. Het kan worden gezien als een verzet tegen het westerse stereotype beeld van de halfnaakte vrouw, zoals journalist Hasna El Maroudi al stelt in de podcast van het Stedelijk Museum Schiedam. In die zin is het misschien juist helemaal niet zo bescheiden! De tentoonstelling toont dan ook kleding van over de hele wereld: van Saoedi-Arabië tot Rotterdam, van Jemen naar Bosnië, en van Lagos naar Ethiopië.

Wat is er in het Stedelijk Museum Schiedam te zien en waarom moet je het gezien hebben?
Mary Kate en Ashley Olsen incorporeerden modest fashion al in hun kledingmerk The Row - dan weet je dat het geen voorbijgaande trend is. Om met nog wat namen te strooien: er is werk te zien van onder andere Kionna van Aanholt, Saliha Bouiadi, Bouguessa, Hussein Chalayan, Jonathan Christopher, Chanel, Dior, Lisa Folawiyo, F R E N K E N, Maison Rabih Kayrouz, Kayat, Layeur, Said Mahrouf, The Row en Christian Wijnants. De mode-items op de tentoonstelling zijn gekozen door modeontwerper Said Mahrouf. 

The Row - het modest fashion kledingmerk de Olsen twins

Gastcuratoren Rajae El Mouhandiz en Alexandra van Dongen combineerden voor Modest Fashion mode-items met kunstwerken. Dat zorgt voor een unieke combinatie. ‘We zitten in het tijdperk van de keuze’, vertelt El Mouhandiz. ‘Een vrouw is niet langer alleen muze, maar ook maker.’ Ze haalt het onderzoek aan van Mama Cash, eerder dit jaar. Slechts 13% van de kunst in Nederlandse musea is gemaakt door vrouwen.

Naast de kunstwerken zijn er ook video's te zien van bijvoorbeeld zangeres Anouk. Zij zet in haar laatste muziekvideo een beeld neer van de vrouw in al haar verschijningsvormen. Bekijk de muziekvideo van Anouk hieronder.

Het Cultuurfonds leverde een bijdrage van 25.000 euro aan de tentoonstelling Modest Fashion in Stedelijk Museum Schiedam.

Meer weten? Lees verder op de website van Stedelijk Museum Schiedam.

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Zuid-Hollandbeeldende kunst

De Woonkamers van Gouda Oost

Dubbeltentoonstelling met 40 portretten

Bekijk project
LandelijkZuid-Hollandbeeldende kunst

Actie <-> Reactie

De Kunsthal Rotterdam toont 100 jaar kinetische kunst.

Bekijk project
Zuid-Hollandbeeldende kunst

Kap Nâh!!

Wie was Marnix Rueb? Een documentaire over de tekenaar achter Haagse Harry.

Bekijk project
Zuid-Hollandbeeldende kunst

Rotterdam Art Ride

Publieke kunst in Rotterdam Zuid.

Bekijk project