projecten
natuurLandelijk

Nederland Zoemt

Maar liefst elf Nederlandse musea organiseren komend jaar tentoonstellingen over bijen, met nadruk op de wilde bij. Daarmee sluiten zij aan bij een groot landelijk project, Nederland Zoemt, dat wildebijensoorten in de spotlights zet

Het lijkt niet goed te gaan met de bijenpopulatie in Nederland. De Nederlandse natuurhistorische musea gaan onderzoeken hoe het er met de bijenpopulaties voor staat.

Deelnemende musea zetten niet alleen hun collecties rondom bijen in, maar gaan ook in een citizen-science project samen met burgers onderzoek doen naar de meer dan driehonderd soorten wilde bijen in Nederland.

Wilde bijen zijn belangrijk als bestuivers van ons voedsel. Appels, peren, aardbeien en blauwe bessen hebben we net zo goed te danken aan wilde bijen als aan honingbijen.

Dit zijn de deelnemende musea: Ecomare, Museon, Museum TwentseWelle, Natura Docet Wonderryck Twente, Naturalis Biodiversity Center, Natuurhistorisch Museum Maastricht, Natuurhistorisch Museum Rotterdam, Natuurmuseum Brabant, Natuurmuseum Fryslân, Natuurmuseum Nijmegen en Universiteitsmuseum Utrecht.

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijknatuur

Fête de la Nature

Fête de la Nature het grootste grassroots natuurfestival van Nederland vindt plaats op 2 ,3 & 4 september 2022.

Bekijk project
Landelijknatuur

Een duik in het diepe

Tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee wordt de héle Noordzeekust schoongemaakt. Dit jaar organiseert de stichting samen met het Cultuurfonds de bijzondere ecologiedagen. Tijdens deze dagen gaan je op een reis door de bijzondere onderwaterwereld van onze Noordzee. Op deze dagen zijn er ook ecologen aanwezig om te vertellen over de onderwaterwereld en zijn er activiteiten voor jong en oud.

Bekijk project
Landelijknatuur

Bast - De Bomenpodcast

Bast - De Bomenpodcast is een podcast over de weerbarstige band tussen mens en boom. De podcast is gemaakt door de Bomenstichting ter ere van het 50-jarige bestaan in 2020.

Bekijk project
Landelijknatuur

Nature Bits

Sinds 2020 test en ontwikkelt IVN Natuureducatie ‘nature bits’: kortlopende educatieve programma’s waarin jongvolwassenen leren over de natuur. Veel jongeren staan te popelen om de natuur te leren kennen en de handen uit de mouwen te steken. De taal, methoden en organisatiestructuren van oudere generaties stroken echter niet met de denkkaders en behoeften van jongeren vandaag de dag. Nature Bits zijn interactieve leerervaringen, gemaakt voor- en door jongeren, waarin thema’s als ecosysteemherstel en soortherkenning centraal staan.

Bekijk project