projecten
monumentenzorgLandelijkAmsterdam

Nieuw leven voor de Haarlemmerpoort

We herkennen hem aan zijn neoclassicistische voorkomen, de sobere en strakke Haarlemmerpoort. Hij staat al jaren wat ontheemd aan de rand van het Westerpark.

Ooit was dat natuurlijk anders. Koning Willem II had de eer om de poort één dag vóór zijn inhuldiging in 1840 te openen. Hij reed er ter triomf onderdoor, vanaf dat moment was de poort open als accijnskantoor. De poort wordt ook wel Willemspoort genoemd. 

De ‘eigenwijze’ Amsterdammers noemden hem natuurlijk gewoon de Haarlemmerpoort, omdat hij toegang tot de stad verschafte vanuit Haarlem. Sinds de poort zijn publieke functie kwijtraakte, is het gebied eromheen wat desolaat. Nu de poort opnieuw toekomst krijgt, krijgt ook de omgeving een injectie en is er weer vrij baan voor de oorspronkelijke levendigheid ter plekke.

Wat komt er in de poort?
Stadsherstel kreeg onlangs de kans om de poort te kopen. Het gebouw verkeert in slechte staat en herbestemming is hard nodig. Wij willen er samen met Stadsherstel voor zorgen dat ambachtelijke restauratie en duurzaam behoud op de eerste plaats komen. Een belangrijke keuze van Stadsherstel is dat het gebouw niet wordt opgesplitst. Bij de overdracht lag een uitgewerkt plan met vergunningen klaar, met op de begane grond horeca en woningen erboven. Stadsherstel neemt dit plan grotendeels over.

Meer projecten

Landelijkmonumentenzorg

De Hollandsche Manege

Restauratie van de stadsmanege aan het Vondelpark.

Bekijk project
Landelijkmonumentenzorg

Klim naar het licht

Beklim de torens van de gerestaureerde Sint Bavo Kathedraal in Haarlem

Bekijk project
Landelijkmonumentenzorg

Bartholomeus Gasthuis

Restauratie van het oudste bejaardentehuis van Nederland

Bekijk project
Landelijkmonumentenzorg

Restauratie molen De Hoop

175-jarige krijgt facelift

Bekijk project