projecten
monumentenzorgLandelijkAmsterdam

Nieuw leven voor de Haarlemmerpoort

We herkennen hem aan zijn neoclassicistische voorkomen, de sobere en strakke Haarlemmerpoort. Hij staat al jaren wat ontheemd aan de rand van het Westerpark.

Ooit was dat natuurlijk anders. Koning Willem II had de eer om de poort één dag vóór zijn inhuldiging in 1840 te openen. Hij reed er ter triomf onderdoor, vanaf dat moment was de poort open als accijnskantoor. De poort wordt ook wel Willemspoort genoemd. 

De ‘eigenwijze’ Amsterdammers noemden hem natuurlijk gewoon de Haarlemmerpoort, omdat hij toegang tot de stad verschafte vanuit Haarlem. Sinds de poort zijn publieke functie kwijtraakte, is het gebied eromheen wat desolaat. Nu de poort opnieuw toekomst krijgt, krijgt ook de omgeving een injectie en is er weer vrij baan voor de oorspronkelijke levendigheid ter plekke.

Wat komt er in de poort?
Stadsherstel kreeg onlangs de kans om de poort te kopen. Het gebouw verkeert in slechte staat en herbestemming is hard nodig. Wij willen er samen met Stadsherstel voor zorgen dat ambachtelijke restauratie en duurzaam behoud op de eerste plaats komen. Een belangrijke keuze van Stadsherstel is dat het gebouw niet wordt opgesplitst. Bij de overdracht lag een uitgewerkt plan met vergunningen klaar, met op de begane grond horeca en woningen erboven. Stadsherstel neemt dit plan grotendeels over.

Meer projecten

Landelijkmonumentenzorg

Podcastserie ‘Moestuinen met historische wortels’

Door het hele land krijgen historische moestuinen bij kastelen en buitenplaatsen een nieuw leven: van een middeleeuwse kruidentuin, een warmoeshof tot een moderne zelfoogstmoestuin. Schrijfster Josephine Rombouts duikt in deze serie van tien podcasts in de geschiedenis van deze oude tuinen. De luisteraar maakt kennis met uiteenlopende moestuinen verspreid over Nederland en ontmoet gepassioneerde vrijwilligers, vakkundige tuinbazen en bevlogen eigenaren. Zij vertellen over vergeten groenten en kruiden, oude tuintechnieken, biodiversiteit en de moestuin als verbindende plek voor jong en oud. Geniet na het luisteren extra van uw eigen bezoek aan de moestuinen!

Bekijk project
Landelijkmonumentenzorg

Stoomhijskraan Schelde 38

De Stoomhijskraan Schelde 28 is ontworpen, gebouwd en gebruikt door Kon. Maatschappij De Schelde te Vlissingen. De kraan werd speciaal voor werk op het industrie-spooremplacement van de werf gebouwd in 1946. Samen met de zusterkraan Schelde 39 heeft zij tot in 1970 dienstgedaan. Het ontwerp is van Ir. Mulock Houwer, ingenieur en later directeur van De Schelde.

Bekijk project
Landelijkmonumentenzorg

Bruynzeelwoningen in Suriname

Een publicatie met bijbehorende website over de Bruynzeelwoningen in Suriname door Karolien Janssens en Marte Wierenga. Het betreft de bewerking van Janssens’ masterscriptie tot handelseditie. Fabrikant Willem Bruynzeel richtte in 1947 de houtverwerkingsfabriek Bruynzeel Suriname Houtmaatschappij op. Toen in de jaren 50 de woningnood groot was en de houtfabriek naar een toepassing voor zijn houtrestanten zocht, waren de Bruynzeelwoningen een oplossing. Deze als bouwpakket geleverde woningen waren gedurende 40 jaar een groot succes en Bruynzeel zou een belangrijke werkgever in Suriname worden. Met dit boek willen de auteurs deze bijzondere geschiedenis vastleggen.

Bekijk project
Landelijkmonumentenzorg

De Hollandsche Manege

Restauratie van de stadsmanege aan het Vondelpark.

Bekijk project