projecten
theater, dans en filmLandelijk

Rust zacht Billy

We fotograferen en masse op bruiloften, bij geboorten en verjaardagen. Hoe zit het met de dood? En wat zegt dat over onze relatie met de dood? In de theatervoorstelling Rust zacht Billy gaat Eva Line de Boer, regisseur en winnaar van onze Charlotte Köhlerprijs 2019, op zoek naar het ultieme afscheid van het leven.

Niks zo onontkoombaar als de dood, en toch lopen we er het liefst met een grote boog omheen. Daarom komt elk overlijden weer als een schok. Maar wat als we de dood omarmen als onderdeel van het leven? Een pleidooi voor een meer open relatie met de dood.

Een gedicht op Facebook, drie kinderen die het afscheid van hun kat live streamen, de begrafenisselfie - we tonen onze rouw steeds meer in het openbaar. De Boer bouwt haar voorstelling op rondom bestaande afscheidsspeeches, de grootste uitvaart-hits, een glijbaan en een op maat gemaakt ritueel voor Peter, die dichtbij zijn eigen dood staat. Met de voorstelling Rust zacht Billy wordt het ongemak rondom de dood niet uit de weg gegaan. 

De grenzen tussen privé en publiek worden opgezocht, waarbij oog is voor zowel de schoonheid als de knulligheid van de mens. De Volkskrant recenseerde Rust zacht Billy met vier sterren (21 januari 2020). 'In het fraaie decor van Tim Vermeulen en de intrigerende geluidscompositie van Harpo 't Hart nemen de vijf acteurs keer op keur afscheid, pijnlijk, hilarisch, recht uit het hart of stilletjes.'

Charlotte Köhler Prijs

Eva Line de Boer won in 2019 de Charlotte Köhler Prijs van het Cultuurfonds. Hieraan was een bedrag van 30.000 euro verbonden. Ze maakt fijnzinnige en doordachte voorstellingen die actuele onderwerpen scherp en kritisch verbeelden.

De prijs motiveert Eva Line de Boer: “Het is zo fijn om de bevestiging te krijgen dat de thema’s die ik onderzoek en het theater dat ik maak - zowel autonoom als in opdracht - gewaardeerd worden. Ik vind het bijzonder dat deze prijs niet één enkel werk bekroont, maar de hele lijn waarin ik me als maker samen met mijn artistieke team ontwikkel. Het is een aanmoediging om door te gaan met zoeken, verbeelden en ogen openen.”

Foto: Jorrit Lousberg

Ook afscheid nemen?

Rust zacht Billy toert tot en met maart door het hele land. Bekijk alle speeldata hier.

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijktheater, dans en film

Dansproductie 'Father Figure'

Begin 2022 presenteert Lloydscompany de dansproductie Father Figure, het vervolg op de dansvoorstelling Father Father, waarmee danser Lloyd Marengo in 2012 tourde langs zalen en festivals in Nederland, Zweden, Frankrijk, Engeland en Duitsland.

Bekijk project
Landelijktheater, dans en film

Diversity in bureaucracy

multidisciplinair project 'Diversity in bureaucracy'

Bekijk project
Landelijktheater, dans en film

Livestream GRIMM | Waar hiphop en ballet elkaar ontmoeten

Bekijk project
Landelijktheater, dans en film

Stil of ik schiet

Een knallende voorstelling die volle hoofden leegt

Bekijk project