projecten
geschiedenis & letteren

Tentoonstelling Boom Roos Vis

Uit recente onderzoeken blijkt dat het leesniveau van de Nederlandse jeugd steeds verder achteruitgaat. Verschillende betrokken instellingen roepen op tot een leesoffensief. Met de tentoonstelling 'Boom Roos Vis' wil het Nationaal Onderwijsmuseum het leesplezier bij jong en oud stimuleren en het besef van het belang van lezen vergroten. Daarnaast laten ze de ontwikkeling van het leesonderwijs zien aan de hand van de meeste gebruikte leesmethode in Nederland: ‘Veilig Leren Lezen’.

  • Het Onderwijsmuseum

In de jaren ’60 ontwikkelde frater Caesarius Mommers, van de fraters van Tilburg, een nieuwe methode om kinderen te leren lezen: ‘Veilig leren lezen’. Nu, 60 jaar later, is het nog steeds de meest gebruikte leesmethode op scholen in Nederland en Vlaanderen.

Het Nationaal Onderwijsmuseum wil de bezoeker van de tentoonstelling zowel een nostalgische herkenning geven als informatie over hoe we leren lezen, hoe de methode zich ontwikkeld heeft in een veranderende wereld, hoe leuk lezen kan zijn en vooral dat het van levensbelang is.

De tentoonstelling en de randprogrammering, mede mogelijk gemaakt door het Cultuurfonds, sluiten aan bij de actualiteit van de alarmerende berichten over de dalende leesvaardigheid van jongeren. Ook komt er een uitgebreid educatief programma rondom creatief schrijven en een programma rondom voorlezen.

Meer informatie

Kijk op de website van het Nationaal Onderwijsmuseum voor meer informatie. De tentoonstelling wordt verwacht vanaf 9 december 2021. 


Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijkmonumentenzorg

Podcastserie ‘Moestuinen met historische wortels’

Door het hele land krijgen historische moestuinen bij kastelen en buitenplaatsen een nieuw leven: van een middeleeuwse kruidentuin, een warmoeshof tot een moderne zelfoogstmoestuin. Schrijfster Josephine Rombouts duikt in deze serie van tien podcasts in de geschiedenis van deze oude tuinen. De luisteraar maakt kennis met uiteenlopende moestuinen verspreid over Nederland en ontmoet gepassioneerde vrijwilligers, vakkundige tuinbazen en bevlogen eigenaren. Zij vertellen over vergeten groenten en kruiden, oude tuintechnieken, biodiversiteit en de moestuin als verbindende plek voor jong en oud. Geniet na het luisteren extra van uw eigen bezoek aan de moestuinen!

Bekijk project
Landelijknatuur

Een duik in het diepe

Tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee wordt de héle Noordzeekust schoongemaakt. Dit jaar organiseert de stichting samen met het Cultuurfonds de bijzondere ecologiedagen. Tijdens deze dagen gaan je op een reis door de bijzondere onderwaterwereld van onze Noordzee. Op deze dagen zijn er ook ecologen aanwezig om te vertellen over de onderwaterwereld en zijn er activiteiten voor jong en oud.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

State of Fashion

State of Fashion 2022 I Ways of Caring is een 5-weken lange modebiënnale, gericht op het herstel van verbroken verbanden in de modewereld.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Tentoonstelling Come Alive

COME ALIVE (CA) is een tentoonstelling van Stichting Niet Normaal INT in Muntgebouw Utrecht van juni tot en met31 juli 2022, met installaties, dans, films, games, geur, sound en performances. De tentoonstelling gaat over erotiek als levenskracht en hoe dit ons kan helpen om in tijden van bestaansonzekerheid opnieuw contact te maken met onszelf en anderen.

Bekijk project