projecten
geschiedenis & letteren

Tentoonstelling Boom Roos Vis

Uit recente onderzoeken blijkt dat het leesniveau van de Nederlandse jeugd steeds verder achteruitgaat. Verschillende betrokken instellingen roepen op tot een leesoffensief. Met de tentoonstelling 'Boom Roos Vis' wil het Nationaal Onderwijsmuseum het leesplezier bij jong en oud stimuleren en het besef van het belang van lezen vergroten. Daarnaast laten ze de ontwikkeling van het leesonderwijs zien aan de hand van de meeste gebruikte leesmethode in Nederland: ‘Veilig Leren Lezen’.

  • Het Onderwijsmuseum

In de jaren ’60 ontwikkelde frater Caesarius Mommers, van de fraters van Tilburg, een nieuwe methode om kinderen te leren lezen: ‘Veilig leren lezen’. Nu, 60 jaar later, is het nog steeds de meest gebruikte leesmethode op scholen in Nederland en Vlaanderen.

Het Nationaal Onderwijsmuseum wil de bezoeker van de tentoonstelling zowel een nostalgische herkenning geven als informatie over hoe we leren lezen, hoe de methode zich ontwikkeld heeft in een veranderende wereld, hoe leuk lezen kan zijn en vooral dat het van levensbelang is.

De tentoonstelling en de randprogrammering, mede mogelijk gemaakt door het Cultuurfonds, sluiten aan bij de actualiteit van de alarmerende berichten over de dalende leesvaardigheid van jongeren. Ook komt er een uitgebreid educatief programma rondom creatief schrijven en een programma rondom voorlezen.

Meer informatie

Kijk op de website van het Nationaal Onderwijsmuseum voor meer informatie. De tentoonstelling wordt verwacht vanaf 9 december 2021. 


Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijkgeschiedenis & letteren

Vertaaldag 2020

Bekijk project
Flevoland

De Pleisterplaats

De Pleisterplaats is een verhaal van GertSpeelt waarin landschapskunstwerk Riff, PD#18245 een belangrijke rol speelt.

Bekijk project
Limburgnatuur

Uitbreiding Het Peelmuseum

Zoals de Peel in honderd jaar verandert en meegaat met zijn tijd, zo wil Het Peelmuseum haar verhaal over de Peel laten meegroeien met zijn tijd. Moderne landbouw is al lang niet meer het enige Moderne landbouw is al lang niet meer het enige dat het gebied drijft. Nu de samenleving vergrijst en verenigingen, voorzieningen en winkels verdwijnen, investeren inwoners volop in sociale verbinding en investeren ze in natuur met de uitbreiding van een bijenmuseum met grote bijentuin, fokprogramma voor de bijna uitgestorven zwarte bij en educatie over de bij. De nieuwe expositie geeft mensen uitleg over wat ze zelf kunnen bijdragen aan een betere leefomgeving voor bijen.

Bekijk project
Landelijkmuziek

Stichting Ricciotti Ensemble jubileum

Het Ricciotti ensemble viert deze zomer zijn 51-jarig jubileum. Het onorthodoxe ensemble viert zijn gouden kroonjaar een jaar later met een feestelijke zomertournee.

Bekijk project