projecten
geschiedenis & letterenmuziekZuid-Holland

Winternachten International Literatuurfestival 2020

Winternachten viert zijn 25-jarig bestaan met een feestelijke editie! Van 15 t/m 19 januari 2020, in theaters, bibliotheken en scholen door heel Den Haag. Meer dan 100 auteurs als Ilja Leonard Pfeijffer, Clarice Gargard en Ellen Deckwitz. Een voorproefje.

De Bevrijding en het dekoloniale denken

Het thema dit jaar is de Bevrijding en het dekoloniseren van het westerse denken. Hoe vrij is onze geest, wat betekent die vrijheid en zijn we werkelijk vrij of gevangen in de kaders van onze cultuur, maatschappij en geschiedenis? Het thema is gebaseerd op het essay van Ngugi Wa Thiong’o, Decolonizing the mind, waarin hij spreekt over gekoloniseerde taal en hoe de invloed daarvan nog steeds merkbaar is. Met dit thema legt het festival ook een verbinding met zijn eerste edities, toen de relatie van Nederland met Indonesië, Suriname, de Antillen en Zuid-Afrika centraal stond.  

Wat wordt nu precies bedoeld met 'het dekoloniseren van het westerse denken'? Dekolonisatie van het denken en de taal is een voortdurend proces, ook al zijn de voormalige koloniën jaren geleden onafhankelijk geworden. Denk daarbij aan de keuze van het Amsterdam Museum om vanaf september 2019 de term 'Gouden Eeuw' los te laten en de neutrale term '17e eeuw' te gebruiken. Het achterliggende idee: niet voor alle bevolkingsgroepen was 'de Gouden Eeuw' zo goud. De keuze bracht een maatschappelijk debat op gang.

Fifty Ways To Free Your Language

Simone Atanga Bekono

Hoe verhouden schrijvers zich momenteel tot de dekolonisatie van taal en literatuur - niet alleen in hun onderwerp maar ook in de vorm van hun poëzie en verhalen? Programma-onderdeel Fifty Ways To Free Your Language wordt geopend met een speech door schrijver Mukoma Wa Ngugi (VS, en zoon van Ngugi wa Thiong'o); vervolgens gaat Simone Zeefuik over dit onderwerp in gesprek met hem en met dichter Simone Atangana Bekono (Nederland), dichter en schrijver Antjie Krog (Zuid-Afrika) en schrijver Petina Gappah (Zimbabwe).

Indische roots in poëzie en muziek


Robin Block, Ellen Deckwitz | Indische roots in poezie en muziek - foto Tom van Rheeden (Block), Merlijn Doomernik (Deckwitz) 

Indische roots in poëzie en muziek belooft een prachtige literair-muzikale avond te worden, in het teken van een jonge generatie schrijvers en dichters met Indische roots. Deze generatie met een familie-achtergrond in Nederlands-Indië leert de verhalen van toen onder andere kennen via hun grootouders. 

Dichter, theatermaker en poetryslammer Ellen Deckwitz (37) verwerkte dit thema in haar nieuwe dichtbundel Hogere Natuurkunde. Haar 'stalen oma' - grootmoeder Koos - woonde naast het gezin, en vertelde haar als kind over wat ze had meegemaakt in de Japanse interneringskampen van 1942 tot 1945.

De grootouders van dichter, muzikant en theatermaker Robin Block (38) ontvluchtten in 1949 Nederlands-Indië. Ze staken de oceaan over om een nieuw leven op te bouwen in Nederland, een land waarvan zij officieel staatsburgers waren, maar waar ze nog nooit waren geweest en dat hen niet warm onthaalde. Robin laat hun verhalen horen in tekst en muziek.

Benieuwd naar meer van het Winternachten programma?

Bekijk de Wintertuinen website voor het volledige programma, of check het Facebookevent!

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

LandelijkZuid-Hollandmuziek

Stabat Mater & Miserere - Pergolesi & Allegri

Leerlingen van Academy of Vocal Arts doen twee uitvoeringen

Bekijk project
Zuid-Hollandmuziek

Haperende Mens

Dit kunstfestival stelt toeval, het onverwachte en ongecontroleerde centraal.

Bekijk project
Zuid-Hollandmuziek

Delft in-Ovatie

Huiskamerconcerten aan de Oude Delft, waarbij spraakmakende ontwikkelingen in de techniek worden gekoppeld aan muziek.

Bekijk project
Zuid-Hollandbeeldende kunstmuziek

EXPO | Black Album / White Cube

Bekijk project