Cultuurfonds Flevoland investeert met 55.000 euro in 13 cultuurprojecten

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Flevoland heeft in het derde kwartaal van 2022 voor 55.000 euro bijgedragen aan 13 bijzondere cultuurprojecten in de provincie.
13 oktober 2022
Cultuurfonds Flevoland investeert met 55.000 euro in 13 cultuurprojecten

Hieronder lichten we enkele opvallende projecten toe waar het bestuur van onder de indruk is. De volledige lijst met financiële bijdragen uit deze derde ronde van 2022 is te vinden op: https://www.cultuurfonds.nl/kwartaaltoekenningen-derde-kwartaal-2022-flevoland

Concertserie “Rising Stars” met Nieuw Podium Klassiek Almere

Stichting Bevordering Jong Talent (SBJT) ontvangt 3000 euro voor deze concertserie. De stichting lanceert in samenwerking met Nieuw Podium Klassiek Almere (NPKA) een nieuwe serie: “Rising Stars”. Jonge talenten van 8 – 25 jaar krijgen het podium met 8 concerten en 4 masterclasses die door topsolisten zijn georganiseerd. In november 2022 vinden er 2 concerten plaats en een masterclass door Nicolas van Poucke. De concertagenda kun je vinden op www.npka.nl.

Restauratie schip Botter UK213

Botterstichting Westhaven Urk ontvangt 3000 euro voor de restauratie van de botter UK213. Sinds 2012 heeft de Botterstichting Westhaven Urk de UK213 weer in bezit. De botter wordt gebruikt voor educatie van de bovenbouw van de lagere school en de eerste klassen van het voortgezet onderwijs op Urk. Ook kunnen toeristen de botter bekijken en er zelfs mee varen. De botter is altijd goed onderhouden, maar is nu wel aan de beurt voor groot onderhoud.

Publicatie Geborgen scheepswrakken en hun verhaal. De turfvaart over de Zuiderzee

Stichting Matrijs ontvangt 6000 euro voor de publicatie 'Geborgen scheepswrakken en hun verhaal. De turfvaart over de Zuiderzee'. Wie aan de cultuurhistorie van Flevoland denkt, denkt aan scheepswrakken. In de drooggevallen IJsselmeerpolders werden direct na de inpoldering honderden wrakken gevonden. Zij vormden een niet te missen aanwijzing dat hier ooit een drukbevaren binnenzee gelegen moet hebben. De Zuiderzee vormde vanaf de late middeleeuwen tot de afsluiting in 1932 het dagelijkse vaargebied van talrijke schippers. Zij speelden tot nog toe een bescheiden rol binnen de maritieme geschiedschrijving van Nederland omdat hun activiteiten nauwelijks sporen hebben achtergelaten in de archieven.

In dat perspectief zijn de meer dan 450 scheepswrakken die hier vanaf de eerste inpolderingen tot en met recente duikoperaties zijn aangetroffen een perfecte bron om het verleden van de scheepsvaart op de Zuiderzee te bestuderen. Zo kan alsnog het verhaal verteld worden van de schepen die hier ooit vergingen en de belangrijke positie van de Zuiderzee in de binnenvaart tussen Oost- en West-Nederland. De publicatie zal in maart/april 2023 worden uitgebracht.