Jennifer Romen wint Inspiratieprijs Cultuurfonds Limburg 2020

De Inspiratieprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg is dit jaar voor Jennifer Romen, danseres en choreografe in de categorie Urban Dans. De heer Th.J.F.M. Bovens, Commissaris van de Koning en voorzitter van het Cultuurfonds Limburg reikte de prijs op 26 november uit. De prijs bestaat uit een bedrag van € 10.000 en een glasobject van kunstenares Ruth Houkes.
Maastricht, 26 november 2020
Jennifer Romen wint Inspiratieprijs Cultuurfonds Limburg 2020

De uitreiking van de prijs vond vanwege de coronamaatregelen in aangepaste vorm plaats. U kunt hem hier terugkijken:

Jennifer is op 12-jarige leeftijd begonnen met dansen. Geïnspireerd door Michael Jackson begon ze zijn bewegingsstijl te imiteren in haar slaapkamer. Al snel besefte ze dat ze meer wilde bereiken met dans. Ze ging deelnemen aan hiphopwedstrijden en groeide uit tot een begrip in de hiphop-scene wereldwijd. Zo werd ze drievoudig Europees Kampioen, drievoudig Wereldkampioen en won ze de World Dance Sport Games in Taiwan als solist.

Het dansgezelschap Oxygen, door haar opgericht in 2015, staat bekend om het gebruik van verschillende dansstijlen en visuele effecten. De afgelopen jaren heeft Oxygen onder leiding van Jennifer veel (inter)nationale competities gewonnen. Het hoogtepunt was de finale van NBC World of Dance, ’s werelds grootste danscompetitie in de VS.

Voor Jennifer zijn creativiteit en innovatie leidend in een creatieproces. Ze heeft zich gespecialiseerd in het gebruik van isolaties en haar choreografieën zijn herkenbaar door de visuele en illusie-effecten die ze creërt. Jennifer is afgestudeerd aan de vooropleiding Dans in Maastricht en heeft haar propedeuse Contemporary/Urban behaald aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg.

Jennifer is een drukke dame. Ze runt een Academy, een plek waar danstalent uit het Zuiden zich allround kan ontwikkelen, genaamd Oxygen - Academy of Dance in Maastricht. Daarnaast is ze werkzaam als choreograaf voor televisieprogramma’s als DanceSing en Dance Dance Dance. Verder ontwikkelt ze zich momenteel als choreograaf in zowel het commerciële werkveld als in de theaterwereld. Daarnaast danst ze zelf nog steeds erg graag, en erg goed.

Uit het juryrapport

“Met de toekenning van de Inspiratieprijs 2020 aan Jennifer Romen (Maastricht, 1996) lauwert het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg deze danseres en choreografe voor haar inspirerende bijdrage aan het dansklimaat in en vanuit Limburg.

Haar oog voor choreografie en het overbrengen van haar ideeën op jonge dansers is van ongekend hoog niveau en inspirerend voor eenieder die met haar werkt of van haar werk geniet. Sinds 2015 is zij bezig met de verankering van haar gedachtegoed in Maastricht. Dat doet ze met haar eigen gezelschap Oxygen waarmee ze internationaal hoge ogen gooit. Creativiteit en innovatie zijn leidend in haar maakproces, dat uitblinkt in het gebruik van isolatiebewegingen. Haar choreografieën zijn herkenbaar door de visuele en illusie-effecten die ze oproept. Naast choreografe van een eigen gezelschap en haar medewerking aan verschillende televisieprogramma’s, maakt zij ook de verbinding met zowel het commerciële werkveld als de theaterwereld. Zelf ooit geïnspireerd door Michael Jackson, wiens bewegingen zij heeft geïmiteerd, is zij momenteel degene wiens bewegingen worden gekopieerd. De jury is van mening dat een dergelijke inspirator gelauwerd dient te worden.”

De jury bestaat uit Kiki van Aubel, voorzitter jury en bestuurslid Cultuurfonds; Angelo Martinus, advies en projectbureau Collabros; Chequita Nahar, bestuurslid Cultuurfonds; Jackie Smeets, artistiek directeur VIA ZUID-Talentontwikkelingsorganisatie Podiumkunsten Limburg; Paul Moerel, bestuurslid Cultuurfonds en Mariëlle van Eijs, jurysecretaris.