127 Overijsselse organisaties op de bres voor cultuur

Van 28 mei tot en met 5 juni organiseert het Cultuurfonds de jaarlijkse actie voor cultuur en natuur. Deze actie, voorheen bekend als de Anjeractie, wordt al sinds 1946 georganiseerd en is daarmee de oudste nog bestaande collecte van Nederland. In de provincie Overijssel komen dit jaar 127 lokale cultuurorganisaties in actie. De collecte is voor de tweede keer mobiel, via appjes, mailtjes en social media. De opbrengst is voor de organisaties die actief collecteren.
21 mei 2021
127 Overijsselse organisaties op de bres voor cultuur
Fotocredits:
Stichting de Vuurvogel

In Overijssel doen vooral culturele organisaties mee, zoals Muziekvereniging Harmonie Wierden, Stichting de Vuurvogel uit Zwolle en Stichting Theater Langs De IJssel. Ook andere organisaties zetten zich de komende actieweek in, waaronder Stichting Scouting Bentelo, Stichting Exploitatie Grote of Lebuinuskerk uit Deventer en ontwerpster Danya Weevers uit Hengelo.

De netto-opbrengst van de landelijke actie ontvangen de deelnemende organisaties deze zomer via het Cultuurfonds. Organisaties kunnen het goed gebruiken en besteden dit bijvoorbeeld aan de aankoop van nieuwe instrumenten of uniformen, het opleiden van jeugdleden en aan een grote voorstelling ná corona. Met deze actie krijgen de lokale Overijsselse cultuur- en natuurverenigingen een enorme boost. Dit versterkt de gemeenschapszin.

Ieder jaar collecteren honderden organisaties voor hun vereniging én voor het Cultuurfonds. Vorig jaar is de actie voor het eerst mobiel georganiseerd: geen bussen en collectanten meer langs de deur. Het Cultuurfonds gaat op diezelfde voet verder. Het is veiliger voor de collectant én makkelijker voor de organisatie. Er is nog steeds grote noodzaak om lokale cultuurorganisaties te steunen. Vandaar dat het Cultuurfonds de hele netto opbrengst weer teruggeeft aan de organisaties die actievoeren.