Cultuurfonds Overijssel investeert in 40 cultuur- en natuurprojecten met € 137.600

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel heeft in het tweede kwartaal van dit jaar voor € 137.600 bijgedragen aan 40 bijzondere cultuur- en natuurprojecten in de provincie.
7 juli 2022
Cultuurfonds Overijssel investeert in 40 cultuur- en natuurprojecten met € 137.600

Het is elk kwartaal mogelijk om een financiële bijdrage aan te vragen voor een project. De criteria waar een aanvraag aan moet voldoen, zijn te vinden op de website van het Cultuurfonds. Hieronder lichten we enkele opvallende projecten toe, waar het bestuur deze keer van onder de indruk was. De volledige lijst met toekenningen uit deze tweede ronde is te vinden op: www.cultuurfonds.nl/kwartaaltoekenningen-tweede-kwartaal-2022-overijssel.

Jubileumactiviteiten Symfonia (Jong) Twente

Symfonia Jong Twente uit Enschede kan voor diverse jubileumactiviteiten rekenen op € 7.500 (€ 5.000 bestemd voor Symfonia en € 2.500 voor Jong Symfonia).

In 2023 bestaat Symfonia 50 jaar en Jong Symfonia 25 jaar. Dit wordt gevierd met een jubileumprogramma, dat bestaat uit een Winter- en Zomerconcert, een publicatie waarin wordt teruggeblikt op 50 jaar musiceren en een tentoonstelling met zowel beeld- als geluidsfragmenten. De jonge componisten Malte Schiller en Jancsi Plompen creëren speciaal voor de jubileumconcerten een vernieuwende, multimediale compositie. Deze concerten vinden plaats in Parkgebouw Rijssen, Muziekcentrum Enschede en Musikschule Nordhorn in Duitsland.

350 jaar stad Blokzijl

Stichting De Stad Blokzijl uit Steenwijkerland ontvangt voor haar jubileumactiviteiten € 7.500, uit diverse CultuurFondsen op Naam.

Een keer in de vijftig jaar staat Blokzijl stil bij het historische feit dat het in rampjaar 1672 stadsrechten kreeg. Om deze bijzondere gebeurtenis te herdenken en het historisch besef bij haar inwoners en mensen daarbuiten levend te houden organiseert de stichting een cultureel evenement van 10 tot en met 17 september 2022. Er wordt een divers programma geboden: van hysterische markt waar allerhande bijzondere figuren rondlopen tot Heel Blokzijl Bakt. Hoogtepunt is een muzikale openluchtvoorstelling in en rond de havenkolk. Oude mythen en legendes over het karakteristieke Blokzijl worden daar versmolten met het verkrijgen van de stadsrechten, 350 jaar geleden.

‘Van Katoen en Water’

De Twentse Schouwburg kan rekenen op € 20.000 voor de muziektheaterproductie ‘Van Katoen en Water’. De helft van de bijdrage komt uit het StadsFonds Almelo.

‘Van Katoen en Water’ is een stadsmusical over 600 jaar Almelo en over hoe de inwoners altijd voor elkaar blijven zorgen. Ongeacht waar ze vandaan komen. Oftewel: Noaberschap. In het community-arts project werken deelnemers, vrijwilligers, professionals, particulieren en bedrijven samen om het verhaal van Almelo te vertellen. 'Van Katoen en Water’ bestaat uit de stadsmusical, een diner vooraf en randprogrammering. De voorstelling is van 25 augustus tot 10 september 2022 te zien op het Indiëterrein in Almelo.