Cultuurfonds Overijssel ondersteunt 84 projecten in eerste kwartaal 2021

Het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel heeft in de eerste maanden van 2021 € 211.820 aan financiële steun toegezegd aan 84 bijzondere natuur- en cultuurprojecten in de provincie.
31 maart 2021
Cultuurfonds Overijssel ondersteunt 84 projecten in eerste kwartaal 2021
Fotocredits:
Spaghettirellen

Hieronder lichten we enkele opvallende projecten toe waar het bestuur van onder de indruk is.

Spaghettirellen

Theatergroep De Jonge Honden uit Zwolle kan voor de voorstelling Spaghettirellen (12+) rekenen op een bijdrage van € 5.000. De theaterproductie blaast leven in een verhaal dat weliswaar zestig jaar geleden in Oost-Nederland heeft plaatsgevonden, maar het vindt nog steeds zijn weerklank in de huidige tijd. In de geschiedenis van de Twentse spaghettirellen – onlusten tussen Italiaanse gastarbeiders, Twente jongeren en de politie – ziet de theatergroep een uitgangspunt voor een avontuurlijke en meeslepende locatievoorstelling. In deze uitvoering wordt een historisch conflict in een actuele setting verteld. De productie is in de weekenden van augustus en september 2021 in totaal twintig keer te zien op pleinen in vier Twentse plaatsen: Oldenzaal, Enschede, Diepenheim, Borne en Zwolle. Tijdens de voorstelling krijgt het publiek spaghetti geserveerd van het plaatselijke Italiaanse restaurant.

Willem Wilmink Dichtwedstrijd 2021

De centrale Bibliotheek Almelo ontvangt voor de Willem Wilmink Dichtwedstrijd 2021 een bijdrage van € 2.500, deels afkomstig uit het Stadsfonds Almelo. De dichtwedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd naar aanleiding van een regel die is verzonnen door een gastdichter. Deze editie bedacht tekstschrijver, cabaretier en actrice Mylou Frencken de zin: jij komt bij me binnen. Het poëzie-evenement is in haar 25-jarige bestaan uitgegroeid tot een evenement van (inter)nationale allure. De inzenders zijn afkomstig uit Nederland, Duitsland en België. Vanwege de coronamaatregelen is er dit jaar geen fysieke prijsuitreiking. De tien genomineerden dragen hun gedicht voor op film. Half april maakt Bibliotheek Almelo de winnende gedichten bekend.

Het Balkon Festival 2021

Stichting Concordia Kunst & Cultuur uit Enschede kan voor het Balkon Festival rekenen op een bijdrage van € 10.000. Tijdens het tweedaagse evenement (3 & 4 juli 2021) loopt het publiek een route loopt langs muzikale en theatrale serenades en aubades. Vanaf diverse balkons geven professionele musici en amateurs verrassende optredens, die passen bij het verhaal van het gebouw of de buurt. Op het festival komen muziek, theater, architectuur, de historie én verhalen van nu van en over Enschede samen en (her)ontdekt het publiek de stad. Naast een route door het centrum staat er tijdens elke festivaleditie een wijk centraal. In 2021 is dat de wijk Roombeek.

Volledige lijst toekenningen

Ook de volledige lijst met financiële bijdragen uit deze eerste ronde is te vinden op onze website. Of download de lijst hier!