12 lockdown-projecten ondersteund door Cultuurfonds Brabant

Twaalf projecten die tijdens deze lockdown-tijd op buurtniveau het verschil maken, krijgen een bijdrage van het Cultuurfonds Noord-Brabant en Provincie Noord-Brabant. Dankzij een versnelde procedure kunnen makers en buurtgenoten tijdig van start gaan met hun missie: verbinding brengen in de buurt.
‘s-Hertogenbosch, 30 april 2020
12 lockdown-projecten ondersteund door Cultuurfonds Brabant
Fotocredits:
Eefje Wentelteefje, VPRO

Begin april deed het Cultuurfonds een open oproep aan makers en kunstenaars om cultuur in de buurt in kaart brengen tijdens de corona-quarantaine. Daarbij werd vooral gekeken naar onderlinge samenwerking met buurtpartners. Uit het Buurtcultuurfonds is hiervoor 60.000 euro vrijgemaakt. Lees verder over de 12 projecten (op willekeurige volgorde).

12. Radio Kras - Stichting Soundtreks 

Een groep Brabantse radiomakers heeft samen met Studio Broed de handen ineengeslagen en maakt wekelijks een luisterprogramma, speciaal met en voor de aan huis gekluisterde 'eigenwijze levensveteraan'. Beluister hier aflevering 2 van Radio Kras.

11. Corona-poppenkast met Eefje Wentelteefje

Eefje Wentelteefje, het cartoonkarakter van Jeroen de Leijer, doet verslag van haar belevenissen vanuit de flat in Tilburg-West. Daar woont Eefje alleen met haar moeder. Via YouTube kan je vaste items en voorleesverhalen bekijken en beluisteren. Er is inbelmogelijkheid via Zoom en kidsreporter. ContourdeTwern zorgt voor het contact met de buurtbewoners.

Ken je Eefje Wentelteefje nog niet? Kijk hier een aflevering terug.

10. Online talentenjacht: Challenge Rees 

De wijkraad van Reeshof startte samen met gemeente Tilburg een online talentenjacht voor jongeren op gebied van zang, dans en muziek. Met online coaching en workshops en kans op een optreden tijdens een live-event, als dat straks weer mogelijk is. 


9. Muziektherapie: Bach Kliniek Online 

Muziek voor de ziel – een project van Jacqueline Hamelink 

In samenwerking met het Elisabeth Ziekenhuis wordt een een-op-een muziekervaring geboden voor het verwerken van emoties. De Bach Kliniek is een – normaal gesproken live uitgevoerde – muzikale ervaring om mensen dichter bij hun gevoel te brengen. Nu wordt via een online verbinding op muzikale wijze kracht, ontspanning en schoonheid overgebracht.

8. De Witte Vleugel in Zuid-Willemspark 

Foto: Ben Nienhuis

De Witte Vleugel is een drijvende vleugel uit Bosch Parade 2019. Rondom dit kunstwerk is een samenwerking ontstaan tussen ouderen van verzorgingstehuis Nieuwenhage en stadsdichter Doeko L., componist Loes Reiling en de landschapsarchitecten van Zuid-Willemspark. Via brieven, telefoon en videobellen gaan de makers met bewoners het gesprek aan over hun voortuin: de Zuid-Willemsvaart die transformeert tot Zuid-Willemspark. Dit wordt vertaald in een lied en op muziek gezet. De vleugel speelt het lied tijdens de opening van de parktribune.

7. Dankraam Tilburg

Foto: Onderdeel van het glas-in-loodraam: de ridder doodt de pokkendraak

Kunstenaar Berny van de Donk raakte geïnspireerd door een gebrandschilderd glas-in-loodraam dat in het paleis van Tilburg hangt. Het raam verwijst naar de pokkenepidemie in 1951. Betrokken zorgverleners kregen destijds een paneeltje gebaseerd op dit raam. In co-creatie met EELT Theatercollectief, Studio Web Presence en Stadsmuseum Tilburg ontstond het plan voor een nieuw dankraam.

Via een website worden de dankbetuigingen van mensen in woord, beeld en video verzameld. Van de Donk verwerkt deze  vervolgens tot een raamwerk op doek, waar schildjes van worden gemaakt voor mensen met vitale beroepen.

6. Levenslicht | Cultuurbedrijf Bergen op Zoom

In de avond zullen teksten van troost en hoop geprojecteerd worden op diverse gebouwen in Bergen op Zoom. Woorden, zinnen of gedachtes en ideeën voor locaties worden opgehaald in de wijk. Een woordkunstenaar smelt in een etmaal al deze woorden samen tot een verbindende tekst. 

5. Buurt-serenades in de wijk

CKE Eindhoven, Woonbedrijf, Gemeente Eindhoven, Ankerpunten in de Wijk, Vitalis, WIJeindhoven zijn gestart met het brengen van buurtserenades in de wijk. Kleinschalige optredens op afstand door professionele podiumkunstenaars met als doel troost, verbinding en afleiding te brengen tijdens de lockdown. 

4. Eén groot kunstwerk: Ik vergeet je niet

In twaalf wijken wordt iedere week een maakopdracht uitgezet door Cultuurcompaan Roosendaal, waar bewoners thuis aan kunnen werken. De opdrachten worden via tasjes aan de deur verspreid en opgehaald. Straks vormen ze samen een groot kunstwerk. 

3. Ertussenuit in eigen huis  

Theatermaker Anneke Schröder maakt een theaterproject dat zich richt op bewoners van vier flats in Helmond-Oost. Bewoners krijgen een kaartje in de bus met een uitnodiging voor de voorstelling en een aantal ludieke vragen. Deze boodschappen worden samengevoegd tot een voorstelling met livemuziek. Een mobiel tropisch eiland voor de balkons vormt het decor. 

2. Documentaire over het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis Tilburg

Komende tijd wordt in het ETZ aan een documentaire gewerkt. Behalve de artsen en verplegers op de cohortafdeling en de Intensive Care (IC) komen ook de schoonmakers, het communicatiepersoneel, de patiënten, familieleden en nabestaanden aan het woord. Doel van de docu is de uitzonderlijke periode te vangen en straks bij te dragen aan de verwerking. 

1. Lichte Gedichten als serenades 

Nu er een streep is gegaan door veel activiteiten voor senioren wordt in Den Bosch vier weken lang, twee keer per week Lichte Gedichten in vorm van serenades gebracht aan zo’n 800 ouderen. Voor ramen en onder balkons worden er kleinschalige interactieve optredens gegeven door professionele podiumkunstenaars. Hiervoor hebben Stichting Babel, Farent en Academie voor Beeldvorming samengewerkt.

Over het Cultuurfonds

Het Cultuurfonds is voorvechter van een samenleving waarin cultuur en natuur mensen verbinden en verrijken. Met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen worden bijzondere initiatieven en talent gestimuleerd. We nodigen particulieren, stichtingen en bedrijven uit om ook een bijdrage te leveren, in geld, tijd of kennis. Zo versterken we cultuur en natuur ook voor de volgende generaties.

Meedoen met onze missie? Sluit je dan nu bij ons aan. Samen houden we cultuur levend! 

Het Cultuurfonds Noord-Brabant is een van de twaalf provinciale afdelingen.