Cultuurfonds Prijs door Koningin Máxima uitgereikt aan Anne Frank Stichting

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2022 is door Koningin Máxima uitgereikt aan de Anne Frank Stichting. De oeuvreprijs ter waarde van € 100.000 is vandaag door Koningin Máxima uitgereikt tijdens een feestelijke ceremonie in STRAAT Museum in Amsterdam Noord.
28 november 2022
Cultuurfonds Prijs door Koningin Máxima uitgereikt aan Anne Frank Stichting
Fotocredits:
Jorrit Lousberg

Cathelijne Broers, directeur van Prins Bernhard Cultuurfonds: “De Anne Frank Stichting is een mooie en terechte winnaar van onze culturele oeuvreprijs, die jaarlijks een beloning is voor een organisatie of persoon die zich op bijzondere manier en langdurig inzet voor cultuur of natuur. Deze Stichting brengt al decennialang het levensverhaal en gedachtegoed van Anne Frank op een creatieve en inspirerende manier wereldwijd onder de aandacht. Met ingenieuze digitale en educatieve oplossingen wijzen ze op de gevaren van antisemitisme, racisme en discriminatie en tegelijk op het belang van vrijheid, gelijke rechten en democratie.”

Outfit Cathelijne Broers: Spijkers en Spijkers

De adviescommissie van het Cultuurfonds over de winnaar: “Het dagboek van Anne Frank is wereldberoemd en het Achterhuis is een van de belangrijkste erfgoedlocaties in Nederland. Sinds 2006 is Anne Frank opgenomen in de Nederlandse canon. De Stichting haakt zo nodig in op de actualiteit, zoals bij het educatieve programma voor politieteams, maar geeft ook blijk van uitzonderlijk doorzettingsvermogen, zoals bij de oplevering van de website waarop alle manuscripten van Anne Frank voor het eerst bij elkaar zijn gebracht en in een historisch kader zijn geplaatst. Een waar huzarenstukje.”

Museum audiotour speciaal voor kinderen en jongeren

De Anne Frank Stichting gaat het prijzengeld gebruiken voor een audiotour voor kinderen en jongeren, zodat ook voor hen het verhaal van Anne Frank gaat leven in het Achterhuis. In deze speciale jongeren-editie van de audiotour worden soms andere onderwerpen behandeld en worden de verhalen op een andere manier verteld. De audiotour wordt geschreven door een bekende Nederlandse jeugdboekenschrijver. De tour wordt vertaald en geproduceerd in de negen 'museumtalen' (NL, EN, DU, FR, SP, IT, PO, Heb, Jap). Daarnaast worden de audio-opnames voor de museumtour gebruikt voor een online tour voor dezelfde leeftijdsgroep, bijvoorbeeld voor schoolklassen.

Eerdere winnaars Cultuurfonds Prijs

De Cultuurfonds Prijs wordt sinds 2010 uitgereikt, elk jaar in een ander werkgebied. Het is de 13e keer dat Koningin Máxima de prijs heeft uitgereikt, eerder aan de winnaars IVN Natuureducatie (2021), ISH Dance Collective (2020) molenvereniging de Hollandsche Molen (2019) Reinbert de Leeuw (2018), Geert Mak (2017), Heddy Honigmann (2016), Francine Houben (2015), Johan Simons (2014), Piet Oudolf (2013), Lidewij Edelkoort (2012), Anton Corbijn (2011) en het Orkest van de Achttiende Eeuw (2010).