Gelderse Bokaal 2019 voor Dani Apeldoorn

Rapper Dani Apeldoorn (24) heeft de Gelderse Bokaal 2019 van Cultuurfonds Gelderland gekregen.
Zutphen, 9 december 2019
Gelderse Bokaal 2019 voor Dani Apeldoorn

Even Apeldoorn bellen? Dat is even Dani Apeldoorn a.k.a. Daniel Maksimov bellen. Hij heeft zijn thuisstad tot achternaam gemaakt en is naast rapper ook influencer en initiator van het talentontwikkelingsproject Passievrucht. Hij ontving de prijs voor zijn bijzondere inzet op cultureel gebied in het Koelhuis in Zutphen. John Berends, Commissaris van de Koning en voorzitter van Cultuurfonds Gelderland, reikte de prijs uit.

Talentontwikkeling

Dani heeft alles op eigen kracht gedaan. Met een studio aan huis, zijn eigen YouTube-kanaal en zijn docentschap Rap bij GIGANT Apeldoorn, heeft hij veel mensen weten te bereiken, zonder samenwerkingen te zijn aangegaan met grote gevestigde namen of deals. Dani brengt rap anders. Zijn muziek is toegankelijk, positief en bereikt een breed publiek. Zijn kennis geeft hij door middels het talentontwikkelingsprogramma Passievrucht, bij Poppodium Gigant Apeldoorn.

Dani Apeldoorn is gekozen uit drie nominaties. Aan de prijs is een bedrag van 5.000 euro verbonden. De andere twee genomineerden waren Amy Mabel Kimberly (Amy Croqué) en Xander van Soelen. Zij hebben een cheque van 1.000 euro ontvangen en kregen net als Daniel een coachingstraject uitgereikt door Cultuur Oost, omdat de onderscheiding als stimuleringsprijs wordt gezien.

De Gelderse Bokaal 

V.l.n.r.: Amy Mabel Kimberly (Amy Croqué), Xander van Soelen, Dani Maksimov en John Berends. Foto: Dick Brouwers Fotografie

De Gelderse Bokaal is een onderscheiding van het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland die elk oneven jaar wordt toegekend aan iemand die zich bijzonder heeft ingezet voor cultuur of natuur in deze provincie. Naast de speciaal voor de winnaar ontworpen Gelderse Bokaal, bestaat de prijs uit een geldbedrag van 5.000 euro voor een project op het werkterrein van het Cultuurfonds. 

De bokaal wordt elke twee jaar door een andere Gelderse kunstenaar ontworpen. Dit keer is het ontwerp van vGtO uit Arnhem; kunstenaarsduo Terry van Gurp en René Oudenhoven.

Het ontwerp is geïnspireerd op de wereld van urban arts en de activiteiten van Dani Apeldoorn. Het asfalt verwijst naar de straatcultuur, de passievrucht naar zijn eigen talentontwikkelingsproject onder die naam. Het zaad van de vrucht bevrucht de straat en de edelstenen verwijzen naar de bling bling.

De Gelderse Bokaal, ontworpen door vGtO uit Arnhem

Criteria

De jury had als een paar belangrijke criteria opgesteld voor het uitreiken van de Gelderse Bokaal 2019. Zo moest de genomineerde op eigen initiatief projecten hebben opgezet, andere makers helpen, ondersteunen of inspireren en zorgen voor verbinding. Bovendien moest de potentiële winnaar duidelijk maken hoe hij of zij met 5.000 euro een project met impact zou opzetten, al dan niet onder begeleiding.

De jury

De jury van de Gelderse Bokaal 2019 bestond uit Patrick van Gurp en Boris de Munnick, bestuursleden van het Prins Bernhard Cultuurfonds in Gelderland, Imke Loeffen, talentmakelaar bij Poppunt Gelderland en Simon Mamahit, adviseur talentontwikkeling bij Cultuur Oost.

De genomineerden

De overige twee genomineerden, Amy Mabel Kimberly en Xander van Soelen, ontvingen beiden 1.000 euro voor hun inzet in de lokale streetart-en hiphopcultuur. Bekijk hoe zij zich inzetten voor de jongerengemeenschap.

Amy Mabel Kimberly

Xander van Soelen