Helft Nederlanders zorgelijk over cultuursector door coronacrisis

Bijna de helft van de Nederlanders maakt zich zorgen over de cultuursector. Zeven op de tien mensen vinden het heel erg als er door de coronacrisis culturele initiatieven en gezelschappen failliet gaan. Bijna tweederde van de mensen denkt dat de cultuursector niet snel zal herstellen van de crisis.
6 augustus 2020
Helft Nederlanders zorgelijk over cultuursector door coronacrisis
Fotocredits:
Luxor Theater

Tijdens de crisis heeft men het bezoek aan een bioscoop, het bezoeken van een festival en het bezoeken van een theatervoorstelling het meest gemist. Gezelligheid, het samen met anderen genieten en de ontspanning werden qua beleving van cultuur het meest gemist. Een op de tien mensen bekeek een online voorstelling. Dat staat in het onderzoek ‘Cultuur in Nederland’ dat het Prins Bernhard Cultuurfonds vandaag – op zijn 80e verjaardag- openbaar maakt. 

Adriana Esmeijer, directeur Prins Bernhard Cultuurfonds: ‘De zorgen van de Nederlanders zijn zeer terecht, want de cultuursector heeft het zwaar. Voor velen is het moeilijk om het hoofd boven water te houden. Er is een enorme run op extra fondsen, zoals bijvoorbeeld de actie Doe Mee Met Je AOW en het Kickstart Cultuurfonds. In het onderzoek zien we ook dat er nog een wereld te winnen valt als het gaat om geven aan cultuur.’

Esmeijer: ‘Dat zie ik als een opdracht aan ons, op de dag dat we 80 jaar bestaan: doorgaan met waar we goed in zijn, de cultuursector ondersteunen. Op 17 augustus gaat er dan ook een grote fondsenwervende campagne van start waarmee we veel geld hopen op te halen. Want een wereld zonder cultuur is saai en leeg, zeggen de respondenten in het onderzoek. Daar ben ik het hartgrondig mee eens. We doen er als Cultuurfonds alles aan om de sector te helpen’.

Meer financiële steun

Nederlanders vinden cultuur belangrijk voor de maatschappij. Dit geldt voor vrijwel alle lagen voor de bevolking. Zonder cultuur zou de wereld saai en leeg zijn antwoordden veel respondenten op de vraag wat een wereld zonder cultuur voor hen betekent.

Twee op de tien Nederlanders vinden de extra 300 miljoen euro overheidssteun aan de cultuursector nog niet voldoende. Zij zouden graag zien dat er meer financiële steun komt, vooral voor musea en theater. Een op de tien mensen heeft tijdens de coronacrisis een financiële donatie gedaan aan de culturele sector. Zestig procent van die mensen doneren normaal niet aan deze sector.

Lees hier het onderzoek Cultuur in Nederland.

Fondsenwervende campagne: Houd cultuur levend

Bij de fondsenwervingscampagne van het Cultuurfonds zal onder anderen zanger Jeangu Macrooy het publiek oproepen geld te doneren. Beeld: ANP

Het Cultuurfonds begint volgende week de fondsenwervingscampagne 'Houd cultuur levend', voor de vele duizenden makers en zzp’ers in de kunstsector die zonder werk en opdrachten zijn komen te zitten. 

Kunstenaars als zanger Jeangu Macrooy en fotograaf en filmer Anton Corbijn zullen oproepen geld te doneren. De actie loopt zeker tot eind oktober. Want het publiek is bezorgd over de crisis in de cultuursector, maar doneert weinig. 

Lees ook het artikel over het opinieonderzoek in De Volkskrant.

Doe alvast mee!

Wil je al in actie komen vóór de campagne van start gaat? Doneren en donateur worden kan op elk moment van de dag. Dankzij de steun van tienduizenden cultuurliefhebbers, stichtingen en bedrijven kan het Cultuurfonds initiatieven op het gebied van cultuur en natuur blijven ondersteunen. Dat doen we inmiddels al 80 jaar en dat blijven we doen, zeker nu. Samen houden we cultuur levend! Sluit je nu bij ons aan. Voor nog geen 3 euro per maand ben je al donateur.