ACTIE | Het Meisje mist de mensen

Ineens stond ze zondagochtend midden op de Dam. In haar eentje. Vermeers wereldberoemde Meisje met de Parel. Nu de deuren van musea gesloten zijn besloot ze er zelf op uit te trekken. Om te laten weten dat ze de mensen mist. De foto die hiervan is gemaakt is te koop. De actie is een idee van televisieproducent en regisseur Marc Pos, bekend van het tv-programma Het Geheim van de Meester. De netto opbrengst gaat naar het Prins Bernhard Cultuurfonds en daarmee volledig naar de kunsten.
19 april 2020
ACTIE | Het Meisje mist de mensen
Fotocredits:
Alek Bruessing

De unieke foto is voor €19,- per stuk te koop bij de Kallenbach Gallery. De netto opbrengst gaat naar het Prins Bernhard Cultuurfonds. Het schilderij is niet de originele versie uit de zeventiende eeuw, maar de reconstructie daarvan gemaakt in het televisieprogramma Het Geheim van de Meester. Deze hangt in een gelijknamige overzichtstentoonstelling in Museum Het Grachtenhuis

Lichtpuntje
Marc Pos: “Het Meisje mist de mensen. We willen hiermee een lichtpuntje aan de horizon zetten. Schilderijen als deze hebben al eeuwen overbrugd. Die doorstaan dit ook. Laten we hopen dat het niet lang meer duurt voordat we deze tijdloze schatten weer in het echt kunnen zien. Die dag komt natuurlijk.”

Fotograaf Alek Bruessing legde samen met Pos de actie vast. Bruessing: “Ik heb Vermeers kleurenpalet terug laten komen in de achtergrond. Op die manier wordt de compositie van het beeld versterkt.” 

Steun de kunsten

Martine Gosselink, directeur van het Mauritshuis, waar het originele Meisje met de parel hangt, juicht de actie toe: “Dit iconische beeld is treffend voor nu. De kunstwereld heeft het zwaar, maar is veerkrachtig; er ontstaan allerlei vruchtbare initiatieven, zowel online als op straat. Als we met Vermeers Meisje een actie als deze kunnen ondersteunen dan doen we dat graag. In dit idee komen alle ingrediënten samen die nu nodig zijn: solidariteit, vindingrijkheid en de Nederlandse kunst.”

Onze directeur Adriana Esmeijer is enthousiast: “Wat een geweldig initiatief! Als voorvechter van een samenleving waarin cultuur ons verrijkt en verbindt, doet het Prins Bernhard Cultuurfonds er alles aan om het culturele leven juist in deze tijd op gang te houden. Wij geloven in de kracht van cultuur voor onze samenleving. En nu we dat allemaal zo missen, is dit een kans om weer cultuur te beleven. Dus geef het Meisje met de parel weer publiek! Iedere bijdrage komt volledig ten goede aan de kunsten.”

De foto is te koop via kallenbachgallery.com. Doe mee & houd cultuur levend!

Met dank aan Marc Pos en zijn team die zich belangeloos voor deze actie hebben ingezet: 
Concept: Marc Pos | Fotografie: Alek Bruessing | Creative retouche: Edwin Veer | Art direction: Wouter van der Pauw | Productie: Maaike Pilgram | Kallenbach Gallery: Allard van der Werff