DOCU'S | Bingewatchen

Heb je Netflix uitgespeeld? International Documentary Film Festival (IDFA) en 2Doc hebben veel documentaires gratis online beschikbaar gemaakt. Als je door de bomen het bos niet meer ziet, bekijk dan hier onze tips.
14 april 2020
DOCU'S | Bingewatchen
Fotocredits:
Filmstill uit My Silicone Love (2015), Sophie Dros

Carrousel (2019) | Marina Meijer

Met haar documentaire Carrousel werd Marina Meijer als enige Nederlandse filmmaker geselecteerd voor de internationale IDFA-competitie voor middellange documentaires. Meijer volgde drie jonge mannen met een problematische of criminele achtergrond, die in het Rotterdamse centrum De Nieuwe Kans weer op weg worden geholpen. Dat gaat niet zonder slag of stoot. 

De camera zit dicht op de huid van Tayfun, Nabil en Delgano, in een poging om te begrijpen wat er in hun hoofd omgaat. Hun mentoren moeten ondertussen een enorme hoeveelheid geduld, empathie en doorzettingsvermogen uit de kast halen. Een van hen, Toine, is nu kunstdocent, maar bracht zelf 21 jaar in de gevangenis door. 

Marina Meijer, winnaar van het Cultuurfonds Documentaire Stipendium 2019, vangt hun indringende, gefragmenteerde dialogen in precieze kaders waar ze uit lijken te willen breken. Deze microkosmos vertelt impliciet ook een groter verhaal over kansenongelijkheid onder jongeren en over de eindeloze inspanningen van verzorgers om jongvolwassenen te helpen andere keuzes te maken. Bekijk de volledige documentaire hieronder en lees een interview over Carrousel met Marina Meijer in de Volkrant.

My Silicone Love (2015) | Sophie Dros

Begin je last te krijgen van huidhonger in tijden van quarantaine? De Britse vijftiger Everard heeft daar geen last van. Zijn gezelschap bestaat namelijk uit twaalf siliconen poppen. Hij praat tegen ze, koopt leuke kleren voor ze en heeft seks met ze. Er is de communistische spionne Anoushka, een wulpse blondine, een Aziatische jongedame, en van allemaal houdt hij oprecht. Maar is hij gelukkig met deze manier van leven, of verlangt hij heimelijk naar een echte vrouw? 

Regisseur Sophie Dros (1990) portretteert Everard in zijn dagelijkse omgang met de poppen zonder sensatiebelustheid. In 2018 won Sophie het Documentaire Stipendium van het Cultuurfonds, een prijs van 50.000 euro waarmee weer mooie nieuwe documentaires kunnen worden gemaakt.

Bekijk de volledige documentaire op idfa.nl/my-silicone-love.

The Sniper of Kobani (2015) | Reber Dosky

Een lange, slanke man loopt door de straten van een verwoeste stad, een geweer hangt losjes om zijn schouder. Het is de Koerdische Haron, sluipschutter van beroep. Als hij een kapsalon binnenloopt, wordt hij met alle egards ontvangen. Met zijn geweer beschermt hij namelijk de inwoners van Kobani tegen de allesverwoestende IS. 

We zien Haron achter muurtjes schuilen en af en toe een schot afvuren. Ondertussen reflecteert hij in de voice-over op zijn bestaan als sluipschutter. Hij vertelt over zijn beroep, over zijn dromen en zijn nachtmerries. Het levert een verstild en empathisch portret op, waarin de ziel van de scherpschutter zich openbaart voor de kijker.

Reber Dosky (1975) won in 2017 het Documentaire Stipendium van het Cultuurfonds. 

Bekijk de volledige documentaire op idfa.nl/the-sniper-of-kobani.

Mustsee tip delen?

Heb jij een tip voor ons van een must see? Mail dan naar webredactie@cultuurfonds.nl. Samen houden we cultuur levend! Dat doet het Cultuurfonds inmiddels al 80 jaar en dat kunnen we blijven doen dankzij de steun van tienduizenden cultuurliefhebbers, stichtingen en bedrijven. Juist in deze tijd zien we hoe belangrijk kunst en cultuur zijn voor onze samenleving. Vind je dit ook? Sluit je dan nu bij ons aan.