Doorstart: Kickstart Cultuurfonds aanvraagloket weer geopend

Kickstart Cultuurfonds, waar het Prins Bernhard Cultuurfonds aan bijdraagt, gaat de culturele sector opnieuw ondersteunen. Er is circa 20 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de volgende fase van Kickstart Cultuurfonds.
7 januari 2021
Doorstart: Kickstart Cultuurfonds aanvraagloket weer geopend
Fotocredits:
Nathan Reinds. Koninklijk Theater Carré ontving in 2020 een bijdrage van het Kickstart Cultuurfonds om de zaal coronaproof in te richten.

Doorstart Kickstart Cultuurfonds

'Ontzettend belangrijk dat het Kickstart Cultuurfonds een doorstart maakt. Dat heeft de culturele en creatieve sector in deze crisis keihard nodig. Zo kunnen voorstellingen, exposities en concerten zich goed voorbereiden op de anderhalve-meter, zodat publiek veilig kan genieten van al dat moois dat onze creatieve talenten te bieden hebben', aldus Ingrid van Engelshoven, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Kickstart Cultuurfonds werd afgelopen zomer opgericht op initiatief van de BankGiro Loterij, het Prins Bernhard Cultuurfonds, VSBfonds en de VandenEnde Foundation, samen met een groep private cultuurfondsen en het ministerie van OCW, om snel financiële ondersteuning te bieden aan culturele instellingen die door de coronamaatregelen in zwaar weer terecht waren gekomen. 

Theaters, musea, muziekpodia en producenten van professionele podiumproducties kregen geld van Kickstart Cultuurfonds voor aanpassingen aan de anderhalve-meter-samenleving. Zodat ze nieuwe producties konden opstarten of aanpassen en publiek coronaproof konden blijven ontvangen. In totaal werd er 16 miljoen euro uitgekeerd.

'Dankzij de bijdrage die wij van Kickstart Cultuurfonds ontvingen, is het ons gelukt onze theaterzaal dusdanig aan te passen zodat we een intieme en veilige setting konden creëren waarin we zowel bezoekers als artiesten kunnen ontvangen. Van beiden ontvingen we veel positieve reacties over onze Club Luxor!', Marc van Kaam, directeur Luxor Theater in Rotterdam.

'Met het Kickstart Cultuurfonds hebben we in vier maanden tijd in heel Nederland noodhulp aan de culturele sector kunnen financieren. Een tweede ronde in 2021 is helaas nodig, we waarderen het enorm dat de minister het belang en de kwaliteit van dit unieke samenwerkingsverband tussen de particuliere cultuurfondsen met woord en daad erkent en financieel steunt. We gaan weer met dezelfde zorgvuldigheid en snelheid een gezamenlijk loket openen om de culturele sector te helpen.', aldus Joop van den Ende.

Kickstart Cultuurfonds opent op 1 februari 2021 haar aanvraagloket

Theaters, musea, muziekpodia en producenten van professionele podiumkunsten kunnen weer aanvragen indienen bij Kickstart Cultuurfonds, in verschillende fases, vanaf 1 februari! En deze keer ook voor livestreams van voorstellingen en tentoonstellingen. Kijk nu op www.kickstartcultuurfonds.nl voor de criteria en indiendata van 2021.

In 2021 doneert Kickstart Cultuurfonds circa 20 miljoen euro aan de cultuursector.  

Cathelijne Broers geeft startsein bij Radio 4

Dinsdag 5 januari was Cathelijne Broers, als woordvoerder van Kickstart Cultuurfonds, om kwart over 8 in de ochtend te horen op Radio 4 (De Ochtend van 4 met Margriet Vroomans), en vertelde zij over de doorstart van Kickstart Cultuurfonds, de opening van het aanvraagloket begin februari en waarom dit alles zo belangrijk is.

Luister hier het fragment terug!

Fotocredits: Valentina Vos

Resultaten 2020

Tussen 15 juli en 2 oktober 2020 zijn bij Kickstart Cultuurfonds 615 aanvragen ingediend. Dat heeft geresulteerd in 418 toekenningen voor in totaal bijna 16 miljoen euro. Lees meer op www.kickstartcultuurfonds.nl.