Kickstart Cultuurfonds gaat door met steun voor cultuur in 2021

Kickstart Cultuurfonds, waar het Prins Bernhard Cultuurfonds aan bijdraagt, gaat vanaf januari volgend jaar de culturele sector opnieuw ondersteunen. Het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW) maakte vandaag bekend dat zij 10 miljoen euro beschikbaar stelt voor de volgende fase van Kickstart Cultuurfonds. Ook private partijen in het fonds zullen voor deze nieuwe fase weer geld geven.
16 november 2020
Kickstart Cultuurfonds gaat door met steun voor cultuur in 2021
Fotocredits:
Nathan Reinds. Koninklijk Theater Carré ontving in 2020 een bijdrage van het Kickstart Cultuurfonds om de zaal coronaproof in te richten.

De afgelopen maanden ging er vanuit Kickstart Cultuurfonds 16 miljoen euro naar ruim 400 culturele instellingen die geen structurele financiering van de Rijksoverheid ontvangen. Daar komt nu de 10 miljoen van het ministerie bij én een nieuwe bijdrage van de private fondsen uit Kickstart Cultuurfonds.  Daardoor kunnen theaters, musea, muziekpodia en producenten van professionele podiumkunsten een aanvraag doen, bijvoorbeeld voor het opstarten of aanpassen van nieuwe producties of het veilig blijven ontvangen van publiek. 

Doorstart Kickstart Cultuurfonds

Ontzettend belangrijk dat het Kickstart Cultuurfonds een doorstart maakt. Dat heeft de culturele en creatieve sector in deze crisis keihard nodig. Zo kunnen voorstellingen, exposities en concerten zich goed voorbereiden op de anderhalve-meter, zodat publiek veilig kan genieten van al dat moois dat onze creatieve talenten te bieden hebben”, aldus Ingrid van Engelshoven, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Het Kickstart Cultuurfonds werd afgelopen zomer opgericht op initiatief van de BankGiro Loterij, het Prins Bernhard Cultuurfonds, VSBfonds en de VandenEnde Foundation, samen met een groep private cultuurfondsen en het ministerie van OCW, om snel financiële ondersteuning te bieden aan culturele instellingen die door de coronamaatregelen in zwaar weer terecht waren gekomen. 

Theaters, musea, muziekpodia en producenten van professionele podiumproducties kregen geld van Kickstart Cultuurfonds voor aanpassingen aan de anderhalve-meter-samenleving. Zodat ze nieuwe producties konden opstarten of aanpassen en publiek coronaproof konden blijven ontvangen. In totaal werd er 16 miljoen euro uitgekeerd.

“Dankzij de bijdrage die wij van Kickstart Cultuurfonds ontvingen, is het ons gelukt onze theaterzaal dusdanig aan te passen zodat we een intieme en veilige setting konden creëren waarin we zowel bezoekers als artiesten kunnen ontvangen. Van beiden ontvingen we veel positieve reacties over onze Club Luxor!” Marc van Kaam – directeur Luxor Theater in Rotterdam

“Met het Kickstart Cultuurfonds hebben we in vier maanden tijd in heel Nederland noodhulp aan de culturele sector kunnen financieren. Een tweede ronde in 2021 is helaas nodig, we waarderen het enorm dat de minister het belang en de kwaliteit van dit unieke samenwerkingsverband tussen de particuliere cultuurfondsen met woord en daad erkent en financieel steunt. We gaan weer met dezelfde zorgvuldigheid en snelheid een gezamenlijk loket openen om de culturele sector te helpen.” Joop van den Ende

Noodhulp aan de sector

De aanhoudende nood in de culturele sector, nu de coronamaatregelen nog steeds van kracht zijn of zelfs aangescherpt zijn, geeft voldoende reden om in 2021 meer steun te geven. Dankzij de vandaag bekendgemaakte bijdrage van het ministerie van OCW is een continuering van Kickstart Cultuurfonds in 2021 in elk geval gegarandeerd. Gekeken wordt waar het geld nu het hardste nodig is om zoveel mogelijk cultuur te behouden, voor de instellingen, de makers en voor het publiek.

Lichtpuntje in barre tijd

Cultuur is een onmisbaar onderdeel van de samenleving, zo vinden de aangesloten fondsen van Kickstart Cultuurfonds. Zij willen er dan ook alles aan doen om het publiek in deze uitzonderlijke tijden troost, hoop en inspiratie te bieden door middel van kunst en cultuur. En om cultuurmakers een lichtpuntje te bieden in deze ook voor cultuur barre en exceptionele tijd, waarin veel wordt verwacht van de creativiteit, flexibiliteit en ondernemersgeest in de sector. 

Het toekennen van donaties aan culturele instellingen en projecten zal net als eerder dit jaar professioneel, vakkundig en snel worden uitgevoerd door de samenwerkende partners. Begin 2021 wordt er meer bekend over de besteding van het nu toegezegde bedrag van het ministerie van OCW aan Kickstart Cultuurfonds, via de website www.kickstartcultuurfonds.nl.

Over Kickstart Cultuurfonds
Van augustus tot en met oktober 2020 doneerde Kickstart Cultuurfonds, een initiatief van de BankGiro Loterij, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation, een bedrag van 16 miljoen euro aan de culturele sector. Het fonds werkte daarvoor samen met particuliere cultuurfondsen Stichting Droom en Daad, Ammodo, Fonds 21, Fonds 1818, Zadelhoff Cultuur Fonds en Stichting Zabawas en het ministerie van OCW.