Kickstart Cultuurfonds opent 1 februari aanvraagloket

Kickstart Cultuurfonds, waar het Prins Bernhard Cultuurfonds aan bijdraagt, gaat de culturele sector opnieuw ondersteunen. Er is 20 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de volgende fase van Kickstart Cultuurfonds.
7 januari 2021
Kickstart Cultuurfonds opent 1 februari aanvraagloket
Fotocredits:
Nathan Reinds. Koninklijk Theater Carré ontving in 2020 een bijdrage van het Kickstart Cultuurfonds om de zaal coronaproof in te richten.

Doorstart Kickstart Cultuurfonds

Ontzettend belangrijk dat het Kickstart Cultuurfonds een doorstart maakt. Dat heeft de culturele en creatieve sector in deze crisis keihard nodig. Zo kunnen voorstellingen, exposities en concerten zich goed voorbereiden op de anderhalve-meter, zodat publiek veilig kan genieten van al dat moois dat onze creatieve talenten te bieden hebben”, aldus Ingrid van Engelshoven, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Het Kickstart Cultuurfonds werd afgelopen zomer opgericht op initiatief van de BankGiro Loterij, het Prins Bernhard Cultuurfonds, VSBfonds en de VandenEnde Foundation, samen met een groep private cultuurfondsen en het ministerie van OCW, om snel financiële ondersteuning te bieden aan culturele instellingen die door de coronamaatregelen in zwaar weer terecht waren gekomen. 

Theaters, musea, muziekpodia en producenten van professionele podiumproducties kregen geld van Kickstart Cultuurfonds voor aanpassingen aan de anderhalve-meter-samenleving. Zodat ze nieuwe producties konden opstarten of aanpassen en publiek coronaproof konden blijven ontvangen. In totaal werd er 16 miljoen euro uitgekeerd.

“Dankzij de bijdrage die wij van Kickstart Cultuurfonds ontvingen, is het ons gelukt onze theaterzaal dusdanig aan te passen zodat we een intieme en veilige setting konden creëren waarin we zowel bezoekers als artiesten kunnen ontvangen. Van beiden ontvingen we veel positieve reacties over onze Club Luxor!” Marc van Kaam – directeur Luxor Theater in Rotterdam.

“Met het Kickstart Cultuurfonds hebben we in vier maanden tijd in heel Nederland noodhulp aan de culturele sector kunnen financieren. Een tweede ronde in 2021 is helaas nodig, we waarderen het enorm dat de minister het belang en de kwaliteit van dit unieke samenwerkingsverband tussen de particuliere cultuurfondsen met woord en daad erkent en financieel steunt. We gaan weer met dezelfde zorgvuldigheid en snelheid een gezamenlijk loket openen om de culturele sector te helpen.” Joop van den Ende.

Kickstart Cultuurfonds opent op 1 februari 2021 haar aanvraagloket

Vanaf 1 februari kunnen theaters, musea, muziekpodia en producenten van professionele podiumkunsten weer aanvragen indienen bij Kickstart Cultuurfonds! En deze keer ook voor livestreams van voorstellingen en tentoonstellingen. Kijk nu op www.kickstartcultuurfonds.nl voor de criteria en indiendata van 2021.

In 2021 doneert Kickstart Cultuurfonds 20 miljoen euro aan de cultuursector dankzij de BankGiroLoterij, het Cultuurfonds, het VSBfonds, VandenEnde Foundation, Stichting Droom en Daad, Fonds21, Ammodo, Stichting Zadelhoff Cultuurfonds, Fonds1818, Elisabeth Strouven Fonds, Stichting Zabawas, Gravin van Bylandt Stichting én het ministerie van OCW.  

Cathelijne Broers geeft startsein bij Radio 4

Dinsdag 5 januari was Cathelijne Broers, als woordvoerder van het Kickstart Cultuurfonds, om kwart over 8 in de ochtend te horen op radio4 (De Ochtend van 4 met Margriet Vroomans), en vertelde zij over de doorstart van Kickstart Cultuurfonds, de opening van het aanvraagloket begin februari hierover en waarom dit alles zo belangrijk is.

Luister hier het fragment terug!

Fotocredits: Valentina Vos

Resultaten 2020

De afgelopen maanden ging er vanuit Kickstart Cultuurfonds 16 miljoen euro naar ruim 400 culturele instellingen die geen structurele financiering van de Rijksoverheid ontvangen. Daar komt nu de 10 miljoen van het ministerie bij én een nieuwe bijdrage van de private fondsen uit Kickstart Cultuurfonds.  Daardoor kunnen theaters, musea, muziekpodia en producenten van professionele podiumkunsten een aanvraag doen, bijvoorbeeld voor het opstarten of aanpassen van nieuwe producties of het veilig blijven ontvangen van publiek. 

Over Kickstart Cultuurfonds
Van augustus tot en met oktober 2020 doneerde Kickstart Cultuurfonds, een initiatief van de BankGiro Loterij, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation, een bedrag van 16 miljoen euro aan de culturele sector. Het fonds werkte daarvoor samen met particuliere cultuurfondsen Stichting Droom en Daad, Ammodo, Fonds 21, Fonds 1818, Zadelhoff Cultuur Fonds en Stichting Zabawas en het ministerie van OCW. Lees meer op www.kickstartcultuurfonds.nl.