Kickstart Cultuurfonds geeft 1,2 miljoen euro aan 26 theaters

Goed nieuws voor 26 theaters! Kickstart Cultuurfonds heeft bekendgemaakt ruim 1,2 miljoen euro aan 26 theaters te doneren. Theaters konden een aanvraag indienen om hun theater coronaproof te maken en zo het publiek weer op een veilige, goede manier te kunnen ontvangen.
7 oktober 2020
Kickstart Cultuurfonds geeft 1,2 miljoen euro aan 26 theaters
Fotocredits:
Theater De Harmonie in Leeuwarden. Door Frits van Dongen

Op www.kickstartcultuurfonds.nl verschijnt elke week een overzicht van de toekenningen. Inmiddels zijn negen van de twaalf toekenningsrondes voltooid en bekendgemaakt. De komende drie weken maakt het fonds de laatste donaties aan muziekpodia, producenten en musea bekend. Er kan niet meer worden aangevraagd.

Een greep uit de theaters die een bijdrage krijgen:

Theater Twee Hondjes in Hellevoetsluis

Theater Twee Hondjes in Hellevoetsluis weet met een paar creatieve oplossingen haar capaciteits- en inkomstenprobleem – als gevolg van de coronamaatregelen - op te lossen. Met een aantal aanpassingen, zoals een nieuwe zaalindeling, een hoger podium en andere inrichting van het theater, zorgt Theater Twee Hondjes ervoor dat er meer bezoekers – mét drankje – veilig de zaal in kunnen.

Directeur Corinne van Lelieveld: “Wij zijn heel blij met de toekenning van het Kickstart Cultuurfonds. Deze bijdrage betekent dat we de theaterzaal sfeervol kunnen inrichten conform de RIVM richtlijnen en dat we een podium kunnen bouwen, zodat alle bezoekers ook in de nieuwe setting de voorstelling goed kunnen zien. Dit komt de kwaliteit van een avondje uit absoluut ten goede.”

De Harmonie in Leeuwarden

Bij Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden staat gastvrijheid hoog in het vaandel. Nu ook zij zich moeten aanpassen aan de anderhalvemeter-samenleving wil de schouwburg experimenteren met een nieuwe, aansprekende setting, waarin de zalen meer ‘lucht’, ‘ruimte’ en ‘adem’ krijgen. Het ‘buitengevoel’ naar binnen brengen, staat daarbij centraal.

Theater De Harmonie. Door Frits van Dongen

Directeur Marijke van der Woude: “Wat een ongelooflijke opsteker! Dankzij deze substantiële bijdrage kunnen we onze zalen aanpassen, de routing en hygiëne optimaliseren en zelfs nieuwe in– en uitgangen creëren. Belangrijk daarbij is, dat we ons publiek niet alleen veiligheid bieden, maar ook een uitnodigende en comfortabele setting. We zijn dan ook enorm blij met deze toekenning.”

Theater De Oranjerie in Roermond

Geen bouwhekken, plexiglas en gele hesjes. Dit theater zet onder andere in op extra gastvrouwen en –heren, subtiele signalen rond natuurlijke looproutes en sfeervolle afscheidingen die de afstand waarborgen zonder op te vallen. Het zijn een aantal van de vele aanpassingen die het theater met steun van Kickstart Cultuurfonds door kan voeren om zo voor meer publiek, op een veilige manier, open te zijn.

Stichting Zwolse Theaters

De Hemminckzaal van Schouwburg Odeon, pre-coronatijd

Schouwburg Odeon en Theater de Spiegel (samen de Zwolse Theaters) kunnen - dankzij aanpassingen in de foyer, het podium en backstage - publiek en artiesten veilig ontvangen. Denk hierbij aan andere tafelopstellingen, het plaatsen van tenten, verrijdbare podia, wegbewijzering en stoplichten. De Zwolse Theaters werken nauw samen met andere culturele instellingen en horeca-exploitanten in de regio, zodat hun plannen voor de komende winter de hele regio bedienen.

Over Kickstart Cultuurfonds

Kickstart Cultuurfonds is een initiatief van de BankGiro Loterij, VSBfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation. Zij werken sinds 2012 samen in het Blockbusterfonds en hebben opnieuw de handen ineen geslagen. Met het nieuw opgerichte - en tijdelijke - Kickstart Cultuurfonds geven zij de culturele sector ondersteuning voor theaterproducties, tentoonstellingen en concerten in de anderhalvemeter-samenleving.

Hiervoor is ruim 16 miljoen euro bijeen gebracht. Andere private fondsen en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben zich bij dit initiatief aangesloten: Stichting Droom en Daad, Ammodo, Fonds 21, Zadelhoff Fonds/Zadelhoff Cultuur Fonds, Fonds 1818 en Stichting Zabawas.

kickstartcultuurfonds.nl