Kunst-en cultuurtips voor de kerstvakantie

Eindelijk: een zee van tijd voor de meest verrassende exposities en concerten. Hier onze tips voor de kerstvakantie.
16 december 2019
Kunst-en cultuurtips voor de kerstvakantie
Fotocredits:
Wies Tesselaar

Van kamermuziek tot kunstmatige intelligentie en van kinderboek tot kleding: voor de cultuurliefhebber is er van alles te proeven tijdens de feestdagen. Hier een paar van onze favourite things op het gebied van kunst en cultuur. Zo komen we de kerstvakantie wel door.

North and South 

De tentoonstelling North and South in het Catharijneconvent brengt middeleeuwse kunstwerken vanuit het uiterste Noorwegen en het zuidelijkste Catalonië naar Utrecht. Door de beeldenstorm in Nederland en de rest van midden-Europa is er weinig hoog-middeleeuwse kunst bewaard gebleven. Wat geweldig is: ondanks hun mijlenverre afstand lijken de topstukken enorm veel op elkaar.

'North and South' is t/m 26 januari 2020 te bezichtigen. Meer informatie? Cathalijneconvent.nl

Polke vs. Blaudzun


Sigmar Polke, Alice in Wonderland, 1971

Voor het Cobra Museum maakte componist Blaudzun een soundtrack, geïnspireerd op het werk van de Duitse schilder Sigmar Polke (1941 – 2010). Polkes’ werk is vanaf 13 december te bewonderen in het Cobra Museum, onder begeleiding van Blaudzuns’ soundtrack Musik ungeklärter Herkunft (original soundtrack). Op deze manier wordt de "muziek van onbekende herkomst" wel een heel bijzondere kijk- en luisterervaring!

'Polke vs. Blaudzun' is t/m 5 april 2020 te bezichtigen. Meer info? Lees hier verder of ga naar Cobramuseum.nl

De eigenwijze kinderen van Annie M.G. Schmidt 

Wie is er niet opgegroeid met de eigenwijze kinderen van Annie M.G. Schmidt? Stap in de tegendraadse wereld van dé koningin van de Nederlandse jeugdliteratuur! Vanaf 8 december opent deze nieuwe, interactieve tentoonstelling in het Kinderboekenmuseum. Stap in de lift van Abeltje voor een spannende reis, maak met Minoes een poezenvlog of bouw als een gedichtenmetselaar de mooiste versjes. 

Meer informatie? Kinderboekenmuseum.nl

Modest Fashion


Foto: Meryem Slimani

Van lange jurken, bedekte armen, hijabs en hoedjes tot zonnebrillen: vrouwen bepalen tegenwoordig zelf wel hoe bloot of bedekt ze erbij lopen. Misschien is variëteit de enige gemene deler van de nieuwste modetrend én miljardenindustrie: Modest Fashion. De tentoonstelling over dit fenomeen in Stedelijk Museum Schiedam combineert mode met kunst en vraagt aandacht voor het feit dat slechts 13% van de kunst in Nederlandse musea is gemaakt door vrouwen.

'Modest Fashion' is t/m 9 februari 2020 te bezichtigen. Meer info? Lees hier verder of ga naar Stedelijkmuseumschiedam.nl

Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht

De meest verrassende kamermuziek van nationaal en internationaal toptalent beluister je van 27 t/m 30 december, tijdens het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht. Binnen- en buitenlandse kamermuziekensembles treden op in TivoliVredenburg en op bijzondere locaties als kerken en molens. Van appeltaart- en kinderconcerten tot een kerkenmarathon en wandelconcerten: de keuze is reuze. Wij mogen 5x2 tickets verloten onder onze donateurs! Kijk hier voor de actie.

Meer informatie? Kamermuziekfestival.nl

AI: More Than Human

Co(AI)existence, Justine Emard, 2017

Wie zou niet onsterfelijk, sterk en slim willen zijn als een kunstmatige intelligentie? Of is bewustzijn iets wat ons uniek maakt als mens? De tentoonstelling AI: More Than Human in Forum Groningen biedt een uitgebreid kijkje in de wondere wereld van AI. Hier bieden kunstenaars een nieuw perspectief over de samenwerking tussen mens en artificial intelligence.

'AI: More than human' is t/m 10 mei 2020 te bezichtigen. Meer informatie? Forum.nl