Marina Meijer wint Documentaire Stipendium

Marina Meijer ontvangt dit jaar het Documentaire Stipendium van het Cultuurfonds. Op 27 november wordt de prijs uitgereikt tijdens de Award Ceremony van IDFA.
Amsterdam, 7 november 2019
Marina Meijer wint Documentaire Stipendium
Fotocredits:
Carrousel, 2019, Marina Meijer

Marina Meijer (1987) krijgt het Documentaire Stipendium vanwege haar talent om thematisch rijke films te maken die zich kenmerken door scherpe en ontroerende observaties en eigenzinnige montagekeuzes, in beeld én geluid. Het stipendium van 50.000 euro komt van een anonieme mecenas, die het stipendium via het Cultuurfonds mogelijk maakt.

Haar talent kwam bovendrijven met Cargo, haar afstudeerfilm van de Filmacademie. Vorig jaar bevestigde ze dat met O amor é único. En dit jaar is ze terug op IDFA, met Carrousel, haar nieuwste film die op IDFA zijn wereldpremière beleeft. Met Carrousel werd Meijer als enige Nederlandse filmmaker geselecteerd voor de IDFA-competitie voor middellange documentaires.


Foto: Marina Meijer

Carrousel 
In de documentaire richtte Meijer zich voornamelijk op drie jongens: Tayfun, Delgano en Nabil. Ze hebben een problematische of criminele achtergrond en worden in het Rotterdamse centrum De Nieuwe Kans weer op weg geholpen. Marina Meijer vangt de indringende, gefragmenteerde dialogen tussen deze drie mannen en hun mentoren in precieze kaders waar ze uit willen te lijken breken.

Deze microkosmos vertelt impliciet een groter verhaal over kansongelijkheid onder jongeren en over de eindeloze inspanningen van verzorgers om jongvolwassenen in lastige situaties te helpen andere keuzes te maken.

Scherp en ontroerend
Eerder dit jaar vertelde Marina Meijer - afgestudeerd in 2016 aan de Filmacademie - in een interview met Cineville dat ze graag op zoek gaat naar dualiteit, in mensen én in films. Vandaar dat in haar films de observaties vaak scherp en ontroerend zijn. De omgeving waarin ze haar beelden schiet doet er vervolgens nauwelijks meer toe.

Documentaire Stipendium
Het Cultuurfonds beloont met het Cultuurfonds Documentaire Stipendium een documentairetalent met een financiële bijdrage afkomstig van een anonieme mecenas. Het toegekende bedrag van 50.000 euro geeft de documentairemaker de gelegenheid een film over een onderwerp naar keuze te maken.

Het stipendium dat jaarlijks door het Cultuurfonds wordt toegekend is bestemd voor documentairemakers die hun kwaliteit in de praktijk al hebben bewezen en daarvoor eerder ook al enige erkenning hebben gekregen. Eerder ontvingen Klaartje Quirijns (2011), Renzo Martens (2012), Boris Gerrets (2013), Jessica Gorter (2014), Tom Fassaert (2015), Ester Gould (2016), Reber Dosky (2017) en Sophie Dros (2018) het Documentaire Stipendium.