Nieuw stipendium voor theatervormgeving

De winnaar van het eerste Harry Wich Stipendium is bekend.
Amsterdam, 24 november 2017
Nieuw stipendium voor theatervormgeving

Het nieuwe Harry Wich Stipendium voor theatervormgeving wordt in nagedachtenis van de scenograaf uitgereikt aan een talentvolle student met gevoel voor theater. Met €15.000 kan de winnaar een jaar in het buitenland studeren. Het stipendium werd op woensdag 6 december uitgereikt door acteur Pierre Bokma.

Winnaar
Het eerste Stipendium gaat naar Paulina Prokop (1989, Keilce, Polen). Ze rondde in 2017 de opleiding Scenografie af aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. "Paulina Prokop is autonoom, eigenwijs en intellectueel sterk ontwikkeld - aldus de jury. Ze wordt geprezen om haar onderzoeksdrang, haar conceptuele vermogen en haar historisch besef. Haar afstudeerwerk Schedule werd vol lof ontvangen: "Een kunstwerk op zich en scenografie op en top."

Harry Wich Fonds
Harry Wich (1927 – 2002) kreeg in 1952 zelf als startende scenograaf een beurs om aan The Slate School of Art in London scenografie te studeren. Jarenlang werkte hij als decor- en kostuumontwerper, voor De Nationale Opera, het Nationale Ballet, vele theatergezelschappen en de Haagse Komedie.

Wich overleed in 2002. Zijn weduwe, Dorine de Vos, stelde een CultuurFonds op Naam in bij het Prins Bernhard Cultuurfonds. "Bij zijn 90e geboortejaar wilden we iets bijzonders doen. En verder werd het tijd aandacht te besteden aan het vak scenografie, dat op dit moment zeer onderbelicht is. Wich geeft op deze manier door, wat voor hem, als jonge student, een wereld van verschil maakte. Ook in prijzen en stipendia: Voilá: Wich’s stipendium voor scenografie! Voor beeld kostuums en licht!" Uit dit Harry Wich Fonds wordt het stipendium voor scenografen de komende jaren toegekend.

Genomineerden
De overige geselecteerde kandidaten waren Lena Tiffert - Scenography/Costume design (Zuyd Hogeschool te Maastricht), Mariëlle de Bruijn - Scenography (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) en Marloes Meijborg (Academie Minerva te Groningen).

Jury
In de jury zitten scenografen Theun Mosk en Herbert Janse en Dorine de Vos. Zij kiezen een winnaar uit de voordracht van de opleidingen.

Uitreiking
Pierre Bokma reikte het Harry Wich Stipendium uit op 6 december in Villa Augustus in Dordrecht.