Pim Zwier winnaar Documentaire Stipendium 2022

Mediakunstenaar en filmmaker Pim Zwier ontvangt dit jaar het Documentaire Stipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Hij weet in zijn films en video-installaties op unieke wijze oud archiefmateriaal een nieuwe betekenis te geven via kleine verhalen. Op 9 november is de prijs van 50.000 euro - jaarlijks beschikbaar gesteld door een anonieme mecenas - uitgereikt tijdens de openingsavond van IDFA in Koninklijk Theater Carré. Het prijzengeld geeft de documentairemaker de gelegenheid een nieuwe film te maken.
9 november 2022
Pim Zwier winnaar Documentaire Stipendium 2022

Pim Zwier 

Pim Zwier (1970) studeerde tussen 2001 en 2003 aan het Piet Zwart Instituut in Rotterdam. Hij maakt documentaires, korte films en installaties en werkt als curator. Zijn films balanceren tussen documentaire, experimentele film en mediakunst. Voor zijn documentaires werkt hij het liefst met brieven, dagboeken of autobiografieën waarin ‘kleine geschiedenissen’ zijn vastgelegd. Deze bieden Zwier de mogelijkheid om de abstractie van historische gebeurtenissen te koppelen aan persoonlijke herinneringen en zo nieuwe perspectieven op deze gebeurtenissen te werpen. Tijdens IDFA 2021 ging zijn film ‘O, Collecting Eggs Despite the Times’ in wereldpremière. Hiervoor ontving hij de IDFA Award for Best Directing. Op dit moment werkt Zwier aan twee lange documentaires, één over Piet Mondriaan en één over Maria Sibylla Merian, de zeventiende-eeuwse insecten- en bloemenschilderes en natuuronderzoekster. 

Nieuw perspectief op oorlogstijd  

De jury ziet in Zwiers nieuwste documentaire ’O, Collecting Eggs Despite the times’ grote cinematografische kwaliteit in het contrast van het breekbare, gedetailleerde oölogisch onderzoek tegen de achtergrond van de oprukkende en verwoestende Tweede Wereldoorlog.  

“De combinatie van intense archiefbeelden, de rust die de studie van 19.206 eieren van 3.839 vogelsoorten brengt en de unieke montagestijl biedt de kijker een weergaloze inkijk in de breekbaarheid van de menselijke geest in oorlogstijd.” 

Het juryrapport benadrukt de kundigheid waarmee Zwier vanuit een microsituatie een breed tijdsbeeld schetst en daarmee een nieuw perspectief op de oorlogstijd biedt. Zij zien in het wegkijken voor het oorlogsleed zowel een universele als een uiterst actuele component. 

Documentaire Stipendium 

Het Documentaire Stipendium wordt jaarlijks door het Cultuurfonds toegekend en uitgereikt tijdens IDFA. Een jury kiest de winnaar uit een voorselectie aangedragen door IDFA. Het documentaire-genre spreekt vaak recht tot hoofd en hart van de toeschouwer en schetst de mens en onze samenleving in alle vormen en diversiteit. Daarom vindt het Cultuurfonds deze prijs van 50.000 euro, uniek in zijn soort, van groot belang.  

 Het stipendium is een stimuleringsprijs voor documentairemakers met bewezen kwaliteiten en kan worden besteed aan de artistieke ontwikkeling van de maker. Eerder ontvingen Maasja Ooms en Stefan Pavlovic (2021), Aboozar Amini (2020), Marina Meijer (2019), Sophie Dros (2018), Reber Dosky (2017), Ester Gould (2016), Tom Fassaert (2015), Jessica Gorter (2014), Boris Gerrets (2013), Renzo Martens (2012) en Klaartje Quirijns (2011) het Documentaire Stipendium. 

Over IDFA 

De 35ste editie van het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) opent op woensdagavond 9 november met de wereldpremière van de Nederlandse film All You See van Niki Padidar. De film zal niet alleen worden vertoond bij de officiële opening in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam, maar ook die avond in 35 filmtheaters door heel Nederland. IDFA 2022 vindt plaats van 9 t/m 20 november in ruim 20 bioscopen en festivallocaties in heel Amsterdam, met zo’n 300 films en documentaire projecten. Het hele programma staat vanaf maandag 31 oktober op idfa.nl.