Prinses Beatrix reikt Zilveren Anjer uit aan Daphne Wassink, Klaas Post en Adolf Kock

Vandaag reikte Prinses Beatrix in Koninklijk Paleis Amsterdam de Zilveren Anjer van het Prins Bernhard Cultuurfonds uit aan Daphne Wassink, Klaas Post en Adolf Kock. Cathelijne Broers, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds: “Dit is de 72e keer dat we bijzondere vrijwilligers onderscheiden die al jarenlang en belangeloos hun tijd, kennis of geld investeren om door hun liefde voor cultuur en natuur mensen te verbinden. Waardoor we elkaar beter begrijpen, waarderen en respecteren en de wereld beter af is. Dat verdient elk jaar opnieuw onze bijzondere aandacht en waardering.”
9 juni 2022
Prinses Beatrix reikt Zilveren Anjer uit aan Daphne Wassink, Klaas Post en Adolf Kock
Fotocredits:
foto Floris Heuer

Waarom krijgen zij een Zilveren Anjer?

Daphne Wassink (1980) is als voorzitter van Koornetwerk Nederland hét boegbeeld van de Nederlanders koorzang, en koorzang is als sociale en culturele verbinder van mensen van groot belang. Door haar persoonlijke en onvermoeibare lobby konden koren na maanden van gedwongen stilzwijgen door corona weer zingen. Van het ministerie van OC&W tot Koningin Máxima, ze bereikte iedereen die ze nodig had om de koren te helpen. Dat doet ze naast haar baan bij het Conservatorium Amsterdam, zoals ze al haar vrijwillige werk voor de cultuursector en de koren al twintig jaar naast haar carrière doet. Haar lijst van onbetaalde functies is indrukwekkend lang, van nationaal niveau tot Europees en zelfs mondiaal niveau door haar bestuursfuncties bij Europa Cantat. 

Klaas Post (1953) heeft als bevlogen autodidact en citizen scientist op het gebied van de paleontologie een enorme verzameling van ruim 10.000 fossiele zeezoogdieren opgebouwd die onmisbaar is geworden voor het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Met unieke, gehele geraamtes van uitgestorven walvissen en dolfijnen en fossielen van 8 miljoen jaar oud. Hij spoort ze op, verzamelt ze, publiceert erover, organiseert tentoonstellingen, maar financiert ook de expedities om dit allemaal mogelijk te maken. Daarmee is hij heel belangrijk voor de wetenschap en voor de natuurhistorische museumsector.

Adolf Kock (1936) heeft geschiedkundige kennis over Aruba waarvan het belang niet te evenaren is. Met zijn kennis en verzameling van 1 miljoen foto's vanaf 1800 tot nu die hij schonk aan het Nationaal Archief, heeft hij een enorme bijdrage geleverd aan het behoud van ons cultureel erfgoed. Als ‘selfmade man’ is ‘Dufi’ Kock met zijn inzet en toewijding van grote waarde voor veel landgenoten. Hij geeft lezingen op scholen en bij verenigingen, helpt jongeren met scripties en profielwerkstukken, schrijvers met manuscripten en historici met hun onderzoek. Met zijn liefde voor het eiland en haar geschiedenis inspireert hij iedere dag mensen overal ter wereld, waaronder veel jongeren.

Zilveren Anjer sinds 1950

De Zilveren Anjer van het Prins Bernhard Cultuurfonds is een eerbetoon aan mensen die zich met hun expertise, tijd of geld bijzonder inzetten voor cultuur of natuur in het Koninkrijk der Nederlanden. De onderscheiding bestaat sinds 1950. Sindsdien hebben honderden cultuur- en natuurvrijwilligers de onderscheiding gekregen, zie het overzicht op www.cultuurfonds.nl/zilverenanjer.