Reinbert de Leeuw krijgt oeuvreprijs Prins Bernhard Cultuurfonds

De oeuvreprijs van het Cultuurfonds – van 150.000 euro - wordt op maandag 26 november aanstaande uitgereikt.
8 september 2018
Reinbert de Leeuw krijgt oeuvreprijs Prins Bernhard Cultuurfonds
Fotocredits:
Foto: Ada Nieuwendijk

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs gaat dit jaar naar musicus, dirigent en componist Reinbert de Leeuw, vanwege zijn grote verdienste voor eigentijdse muziek in binnen- en buitenland. Dat is zaterdagavond 8 september bekendgemaakt tijdens een concert ter ere van de tachtigste verjaardag van Reinbert de Leeuw. De oeuvreprijs van het Cultuurfonds – van 150.000 euro - wordt op maandag 26 november aanstaande uitgereikt.

‘Reinbert de Leeuw krijgt de prijs vanwege zijn grote artistieke betekenis voor de muzieksector en in het bijzonder voor de eigentijdse muziek in binnen- en buitenland’, aldus het Prins Bernhard Cultuurfonds:  ‘Als pianist, componist, inspirator en dirigent is hij een baanbreker en voorvechter voor nieuwe muziek’.

Zie in het filmpje hoe Reinbert de Leeuw wordt verrast op zijn tachtigste verjaardag in Muziekgebouw aan 't IJ: 

Oeuvreprijs met eigen fonds op naam
De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs bestaat uit een eigen CultuurFonds op Naam met een startkapitaal van 75.000 euro én een vrij besteedbaar bedrag van 75.000 euro. De ontvanger van de oeuvreprijs bepaalt samen met het Cultuurfonds welke projecten voor cultuur of natuur in Nederland het fonds op naam gaat ondersteunen.

Reinbert de Leeuw
Reinbert de Leeuw (Amsterdam, 8 september 1938) studeerde piano en muziektheorie aan het Amsterdamse Conservatorium, gevolgd door een compositiestudie bij Kees van Baaren aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.  Na een start van zijn muzikale carrière als pianist, maakte hij eind jaren zestig furore als een van de componisten – met Louis Andriessen, Misha Mengelberg, Peter Schat en Jan van Vlijmen – van de collectieve opera Reconstructie.

Sinds de oprichting in 1974 is Reinbert de Leeuw vaste dirigent van het Schönberg Ensemble - nu Asko|Schönberg – en nam hij met dit ensemble tientallen albums op met muziek van componisten uit de twintigste eeuw. Daarnaast dirigeerde hij regelmatig andere kamermuziekensembles en belangrijke Nederlandse orkesten zoals de Orkesten van de Omroep en het Residentie Orkest.  In het buitenland was hij onder meer verbonden aan het Sydney Symphony Orchestra en het Tanglewood Festival (VS) voor hedendaagse muziek.

Als pianist kreeg Reinbert de Leeuw nationale faam met zijn opnamen van pianowerken van Erik Satie. Voor televisie maakte hij met Cherry Duyns de veelgeprezen VPRO-serie Toonmeesters, waarbij eigentijdse componisten voor een breed publiek toegankelijk werden gemaakt. In 2016 dirigeerde Reinbert de Leeuw het Nederlands Kamerkoor en Holland Baroque met een veel geprezen uitvoering van de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach.

Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs
De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs wordt jaarlijks toegekend aan personen of instellingen die bijzonder veel betekenen voor cultuur of natuur in Nederland. De oeuvreprijs bestaat sinds 2010.