projecten
beeldende kunstLandelijk

Voices of Fashion

'Voices of Fashion' is een tentoonstelling in het Centraal Museum. De tentoonstelling gaat in op de witte blik waarmee decennialang mode is gepresenteerd, gedragen en verzameld. Op basis van jarenlang onderzoek door zwarte, witte en niet-zwarte personen van kleur, moeten we constateren dat de gevolgen van het koloniale verleden tot op de dag van vandaag doorwerken, óók in de modesystemen. 'Voices of Fashion' neemt je mee in een weinig verteld modeverhaal, met een wervelende vormgeving verzorgd door Afaina de Jong van AFARAI. 


  • Het Centraal Museum publiceert samen met Serana Angelista en Glamcult een boek bij Voices of Fashion.

Vanaf mei 2021 organiseert het Centraal Museum Utrecht de grote modetentoonstelling Voices of Fashion. Black Couture, Beauty and Styles. Met de tentoonstelling wil het museum aan de hand van iconische ontwerpen een inclusievere herinnering ondersteunen. Modeconservator Ninke Bloemberg en co-curator en Diversity Rules-oprichter Janice Deul onderzoeken hoe zwarte ontwerpers de modewereld hebben beïnvloed en een groot deel van wat als modieus wordt gezien. Met haar platform Diversity Rules maakt Deul zich sterk voor een inclusief modelandschap, een topic dat ze al jarenlang op de publieke agenda zet.

Te zien zijn onder meer ontwerpen van Cross Colours, Louis Vuitton/Virgil Abloh, Moncler x Valentino, Ozwald Boateng, Ikire Jones, Yves Saint Laurent, Marga Weimans en XULY.Bët. Daarnaast werken we samen met jong talent als The New Originals, Thebe Magugu en Lesiba Mabitsela. Samenhangend daarmee onderzoeken we ook de imperfecties in de eigen modecollectie. 

Mediaguide

Verrijk uw bezoek aan Voices of Fashion met de gratis mediaguide. Luister naar persoonlijke verhalen van Guillaume Schmidt (ondernemer en medeoprichter Patta), Giovanca Ostiana (zangeres, presentatrice en model) en Denise Jannah (zangeres, componiste, actrice). Guillaume, Giovanca en Denise kozen hun favoriete kunstenaars, modeontwerpers en thema’s van Voices of Fashion. Zij vertellen hun verhalen op basis van persoonlijke ervaring, bewondering of herinnering.

De mediaguide is direct te gebruiken op uw smartphone. U hoeft niets te downloaden. In de eerste zaal kunt u een QR-code scannen om de mediaguide te openen. Tip: neem uw eigen koptelefoon mee.

Boek

Het Centraal Museum publiceert samen met Serana Angelista en Glamcult een boek bij Voices of Fashion. Dit staat vol met interviews, uniek beeldmateriaal, columns en essays, kortom: bijdragen van inspirerende en toonaangevende personen uit de modewereld. Bestel het boek online bij Uitgeverij Waanders & de Kunst  via deze link.

Bezoek de tentoonstelling

'Voices of Fashion' is nog te zien t/m 15 augustus 2021. Het Centraal Museum is open van dinsdag tot en met zondag tussen 11.00 en 17.00 uur. Tickets bestellen kan via de website van het museum.

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijkbeeldende kunst

Oudroze

Oudroze is een project dat haar reis begint in Amsterdam. Dertig kleurrijke portretten en verhalen van een diverse groep 70+ lhbti personen zijn te zien bij het homomonument. Hun levenservaringen vormen de schakel tussen het verleden, heden en de toekomst. Ervaringen die de ouderen en de jongeren generaties verbindt en de sociale acceptatie van lhbtiqa+ personen bevordert.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

BASK IT!

Crafts Council Nederland besteedt een jaar (2021) lang aandacht aan de techniek van het mandenvlechten (basketery of driedimensionaal vlechten). In samenwerking met vele partners onderzoeken en belichten we op een hedendaagse manier de technieken van het vlechten (HOW), dragen we de technieken over om te komen tot nieuwe en innovatieve toepassingen (WOW) om de vlechttechniek daarmee toekomstbestendig te maken.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

FAKE ME HARD

tentoonstelling FAKE ME HARD

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Haute Bordure

'Haute Bordure' is een bijzondere tentoonstelling te zien in het Fries Museum van eind april tot eind juli 2021. In de tentoonstelling vergaap je je aan vier eeuwen handgemaakt borduurwerk in de Nederlandse mode. De tentoonstelling bewijst dat borduren van alle tijden is en voor iedereen! Van een spectaculair catsuit van Jan Taminiau tot met gouddraad versierde schoenen uit 1620, en van ritselende roaring twenties jurkjes tot 18de eeuwse mannenvesten met minutieus geborduurde details.

Bekijk project