projecten
beeldende kunstNoord-Holland

EXPO | Eat Love Die in Museum Tot Zover

Uitvaartmuseum Tot Zover heropende met de eerste overzichtstentoonstelling van kunstenares Roos van Geffens (1975): Eat Love Die. Over afscheid, verlangen en vergankelijkheid. 

Kunstenaar Roos van Geffen schuwt de grote thema's niet: ze houdt zich in haar werk bezig met afscheid, verlangen en vergankelijkheid. Ze is gefascineerd door menselijke emoties. 

Niet de heftige, maar juist de subtiele emoties, het onderhuidse. Een verademing in deze tijd van emotionele heftigheid. Vanaf 4 juni exposeert ze foto’s, video’s en installaties in Museum Tot Zover

Fluisterende fotoboeken

In de grote zaal van het museum staat nieuw werk; een installatie met fotoboeken, Media Vita (2019-2010). Guus Sluiter, eigenaar van Museum Tot Zover, vertelt in een interview met Het Parool: “Toen Van Geffens' vader overleed, liet hij een grote ­collectie fotoboeken na. Een selectie daarvan, 77 boeken, heeft ze hier opengeslagen neer­gelegd.” 

Bijzonder: je hóórt de beroemde fotografen ook. Hun quotes ontsnappen op fluistertoon aan de boeken. Sluiter: “Intrigerend, want je zou denken dat dit werk over haar vader gaat. Over zijn smaak, zijn verzameldrift. Maar door de keuzes die zij heeft gemaakt, vertelt het natuurlijk ook heel veel over haar.”

Onscherp

Een ander onderdeel van de expositie zijn de fotoportretten in de serie Onscherpe Dagen (2018), die een verwijzing zijn naar de schilder Matthijs Maris (1838-1917). Het zijn portretten waarin het portret mysterieus onscherp blijft. 

Tekst loopt door onder het beeld
Roos van Geffen, Onscherpe dagen (2018) serie van 7, c-print op aluminium, 60 x 40cm 

Wat ze wel weergeven? Vergankelijkheid? Dat je iemand misschien nooit helemaal kunt kennen? Een spiegel waardoor je met jezelf en je sterfelijkheid wordt geconfronteerd? Het zijn vragen die een rol spelen in het werk van Van Geffen. 

De tentoonstelling Eat Love Die is tot 30 augustus 2020 te zien in Museum Tot Zover. Plan je bezoek en kijk voor meer informatie op totzover.nl.

Cultuurfonds x Eat Love Die

Het Cultuurfonds droeg bij aan de expositie Eat Love Die. Wil je ook iets dooen voor cultuur? Sluit je dan bij ons aan en word donateur voor 3 euro per maand. Dan ontvang je ook twee keer per jaar het Cultuurfonds Magazine, met artikelen en interviews over design, literatuur, mode, wetenschap en speciale acties.

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Noord-Hollandbeeldende kunst

Bes: Klein godje in het Oude Egypte

Feest-en beschermgodje in Allard Pierson

Bekijk project
Noord-Hollandbeeldende kunst

Parklicht in Oosterpark

Twaalf lichtkunstwerken in het Amsterdamse Oosterpark

Bekijk project
Noord-Hollandbeeldende kunst

De Mooiste Stad

Amsterdam door de ogen van Eberhard van der Laan

Bekijk project
Noord-Hollandbeeldende kunst

Art=Artis

Artis als inspiratie voor de kunstenaars van Moam.

Bekijk project