projecten
beeldende kunstmuziektheater, dans en filmNoord-HollandAmsterdam

Kotomisi, de kracht van klederdracht

De koto is de traditionele klederdracht van Afro-Surinaamse vrouwen in Suriname. In het Klederdracht Museum maak je kennis met de misi's (de draagsters) en de koto. 

'De Grote Suriname Tentoonstelling' in de Nieuwe Kerk, 'Aan de Hollandse grachten' in Museum van Loon en de jeugdtentoonstelling 'Sabi Suriname' in het Tropenmuseum: met deze drie exposities staat het gedeelde verleden van Nederland en Suriname deze winter volop in de schijnwerpers. Nog niet eerder speelde de kotomisi de hoofdrol, tot nu, in het Klederdracht Museum! 

Door een veelzijdige collectie kostuums, een serie gefilmde portretten en workshops maakt de bezoeker kennis met de kotomisi en haar geschiedenis. Christine van Russel-Henar, directeur van het Koto Museum in Paramaribo, is de curator van de tentoonstelling.

De eerste elementen van de koto verschenen tegen het einde van de slavernijperiode en de klederdracht heeft zich daarna op geheel eigen wijze ontwikkeld. Dit maakt de koto en angisa (gebonden hoofddoeken) tot bijzonder Surinaams cultureel erfgoed. Deze rijke traditie is van generatie op generatie overgedragen en is altijd meegegaan met de tijd. 

Geschiedenis van de KotomisiOver de herkomst van de koto doen verschillende verhalen de ronde. Bijvoorbeeld dat jaloerse echtgenotes van plantage-eigenaren hun slavinnen minder aantrekkelijk wilden laten zijn. Dit verhaal is van generatie tot generatie overgedragen. Andere verhalen vertellen juist dat de koto een dracht is van na de slavernij, en dat het dus los staat van jaloerse plantagehouders.

Door de wijze van binden kan de vrouw boodschappen overbrengen, gemoedstoestanden uitdragen of bijvoorbeeld een minnaar uitnodigen. Vroeger had de angisa ook een economische waarde hebben. Je kon de angisa verpanden als je even krap bij kas zat.

Kotomisi, de kracht van klederdracht is te zien van 13 december tot 1 juni 2020 in het Klederdrachtmuseum. Kijk hier voor meer info.

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Noord-Hollandtheater, dans en film

Mythische reis OER! in de openlucht

Theaterstuk in natuurpark van MAK Blokweer

Bekijk project
Noord-Hollandtheater, dans en film

To Voice

Fysiek jongerentheater van DEGASTEN in het Amsterdamse Bos.

Bekijk project
Noord-Hollandtheater, dans en film

WAAG

20 jongeren maken een theatervoorstelling over wat jong zijn voor hen betekent.

Bekijk project
Noord-Hollandbeeldende kunsttheater, dans en film

Video-installatie Huid

Bekijk project