projecten
beeldende kunstLandelijk

Iedereen naar een museum

Een dagje uit naar een museum is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Een museumbezoek kan voor mensen met een verstandelijke beperking vaak ingewikkeld, overprikkelend en vermoeiend zijn. Uit onderzoek blijkt dat ze wel heel graag naar een museum willen, maar om diverse redenen niet kunnen. Stichting Leer Zelf Online wil dit met hun online platform naareenmuseum.nl veranderen! Dit wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Cultuurfonds.


Een inclusief dagje uit

Onbekendheid, veel prikkels, onduidelijke routes en te ingewikkelde teksten zijn drempels die we graag willen verlagen voor mensen met een (verstandelijke) beperking. Stichting Leer Zelf Online en Oefenen.nl bereiken online meer dan drie miljoen mensen die een zetje kunnen gebruiken. Met een inclusief platform Naareenmuseum.nl en landelijke teams met mystery guests introduceert het platform een vorm van vrijetijdsbesteding voor een grote groep nieuwe museumbezoekers. Zo kan ook deze doelgroep meer genieten van kunst, cultuur en geschiedenis.

Het Cultuurfonds vindt het ondersteunen van dit project heel belangrijk voor een inclusievere en toegankelijkere cultuurbeleving. Van het landelijk fonds, werkterrein Beeldende Kunst, ontvangt Stichting Leer Zelf Online 15.000 euro en van de afdeling Noord-Holland 5.000 euro.

Magazine artikel: 'Mysteryguests testen museum'

Benjamin en Mireille vinden het hartstikke leuk om naar een museum te gaan. Maar vanwege hun verstandelijke beperking is dat ook een spannend uitje. Als mysteryguests testten ze Kunstmuseum Den Haag op toegankelijkheid, als een van de vijftien musea die meedoen aan dit museumbezoekproject. 

Lees het hele magazineartikel door Alexander Hiskemuller uit de wintereditie van het magazine in 2021.

Ervaringsdeskundige testpanels en mystery guests

Mystery guests met een verstandelijke beperking bezoeken gevraagd (en ongevraagd) diverse musea in Nederland en brengen advies uit over hoe musea aantrekkelijker kunnen worden voor mensen die een zetje kunnen gebruiken. Zo maakt het platform de kans dat zij een museum gaan bezoeken veel groter. 

Meer informatie?

Wil je meer weten over het platform naareenmuseum.nl bezoek dan hun website. Wil je meer informatie over Stichting Leer Zelf Online dan kan je dat op de website van de stichting vinden.  

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijkbeeldende kunst

In volle bloei

De tentoonstelling 'In volle bloei' in het Mauritshuis neemt je mee op ontdekkingsreis door het genre van bloemstillevens. Waar kwam de plotselinge interesse in de zeventiende eeuw voor het bloemstilleven vandaan? Hoe kwam het dat zoveel vrouwen steengoed waren in dit genre en wat was de rol van de wetenschap? Welkom in de fleurige wereld van het bloemstilleven en plantkunde!

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Oudroze

Oudroze is een project dat haar reis begint in Amsterdam. Dertig kleurrijke portretten en verhalen van een diverse groep 70+ lhbti personen zijn te zien bij het homomonument. Hun levenservaringen vormen de schakel tussen het verleden, heden en de toekomst. Ervaringen die de ouderen en de jongeren generaties verbindt en de sociale acceptatie van lhbtiqa+ personen bevordert.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

BASK IT!

Crafts Council Nederland besteedt een jaar (2021) lang aandacht aan de techniek van het mandenvlechten (basketery of driedimensionaal vlechten). In samenwerking met vele partners onderzoeken en belichten we op een hedendaagse manier de technieken van het vlechten (HOW), dragen we de technieken over om te komen tot nieuwe en innovatieve toepassingen (WOW) om de vlechttechniek daarmee toekomstbestendig te maken.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

2e Biënnale Kunst in de Heilige Driehoek

De 2e Biënnale van Stichtig Kunst in de Heilige Driehoek vindt plaats van 10 juli t/m 15 augustus 2021 en duurt vijf weken en zes weekenden. Bekende kunstenaars en jong talent uit binnen- en buitenland zijn uitgenodigd hun werk te presenteren of nieuw werk voor deze biënnale te maken. De expositie vindt plaats in delen van de kloostergebouwen, de kloostertuinen, de kloosterkerken en in andere monumentale gebouwen van de Heilige Driehoek.

Bekijk project