projecten
beeldende kunstLandelijk

Iedereen naar een museum

Een dagje uit naar een museum is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Een museumbezoek kan voor mensen met een verstandelijke beperking vaak ingewikkeld, overprikkelend en vermoeiend zijn. Uit onderzoek blijkt dat ze wel heel graag naar een museum willen, maar om diverse redenen niet kunnen. Stichting Leer Zelf Online wil dit met hun online platform naareenmuseum.nl veranderen! Dit wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Cultuurfonds.


Een inclusief dagje uit

Onbekendheid, veel prikkels, onduidelijke routes en te ingewikkelde teksten zijn drempels die we graag willen verlagen voor mensen met een (verstandelijke) beperking. Stichting Leer Zelf Online en Oefenen.nl bereiken online meer dan drie miljoen mensen die een zetje kunnen gebruiken. Met een inclusief platform Naareenmuseum.nl en landelijke teams met mystery guests introduceert het platform een vorm van vrijetijdsbesteding voor een grote groep nieuwe museumbezoekers. Zo kan ook deze doelgroep meer genieten van kunst, cultuur en geschiedenis.

Het Cultuurfonds vindt het ondersteunen van dit project heel belangrijk voor een inclusievere en toegankelijkere cultuurbeleving. Van het landelijk fonds, werkterrein Beeldende Kunst, ontvangt Stichting Leer Zelf Online 15.000 euro en van de afdeling Noord-Holland 5.000 euro.

Magazine artikel: 'Mysteryguests testen museum'

Benjamin en Mireille vinden het hartstikke leuk om naar een museum te gaan. Maar vanwege hun verstandelijke beperking is dat ook een spannend uitje. Als mysteryguests testten ze Kunstmuseum Den Haag op toegankelijkheid, als een van de vijftien musea die meedoen aan dit museumbezoekproject. 

Lees het hele magazineartikel door Alexander Hiskemuller uit de wintereditie van het magazine in 2021.

Ervaringsdeskundige testpanels en mystery guests

Mystery guests met een verstandelijke beperking bezoeken gevraagd (en ongevraagd) diverse musea in Nederland en brengen advies uit over hoe musea aantrekkelijker kunnen worden voor mensen die een zetje kunnen gebruiken. Zo maakt het platform de kans dat zij een museum gaan bezoeken veel groter. 

Meer informatie?

Wil je meer weten over het platform naareenmuseum.nl bezoek dan hun website. Wil je meer informatie over Stichting Leer Zelf Online dan kan je dat op de website van de stichting vinden.  

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijkbeeldende kunst

Nieuw Evoluon: expo RetroFuture

Next Nature presenteert met de tentoonstelling 'RetroFuture' ideeën, ervaringen, wetenschap, kennis, kunst en fictie over de toekomst van gisteren: hoe dacht men vroeger dat de toekomst - ons heden - er uit zou zien? Welke toekomstideeën hebben onze maatschappij vormgegeven of juist in de problemen gebracht? RetroFuture is de eerste tentoonstelling over de toekomst van gisteren; met kunst, vormgeving, film, theorie, wetenschap en science fiction voor iedereen die zich bezighoudt met de dag van morgen. RetroFuture wordt de openingstentoonstelling voor het iconische Evoluon in Eindhoven, dat in de herfst van 2022 haar deuren weer opent voor een groot en breed publiek.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Podcast Kunst is Lang

De gratis podcast Kunst is Lang is een samenwerking tussen online kunstmagazine Mister Motley en kunstjournalist Luuk Heezen, ontstaan vanuit de behoefte aan een gesprek over hedendaagse Nederlandse beeldende kunst dat zowel toegankelijk als inhoudelijk is. Je hoort elke week een uitgebreid gesprek met een kunstenaar over het laatste werk, inspiratiebronnen en drijfveren. Mét diepgang, maar zonder ingewikkeld jargon.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

State of Fashion

State of Fashion 2022 I Ways of Caring is een 5-weken lange modebiënnale, gericht op het herstel van verbroken verbanden in de modewereld.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Tentoonstelling Come Alive

COME ALIVE (CA) is een tentoonstelling van Stichting Niet Normaal INT in Muntgebouw Utrecht van juni tot en met31 juli 2022, met installaties, dans, films, games, geur, sound en performances. De tentoonstelling gaat over erotiek als levenskracht en hoe dit ons kan helpen om in tijden van bestaansonzekerheid opnieuw contact te maken met onszelf en anderen.

Bekijk project