projecten
beeldende kunstLandelijk

Thuis, Ontheemd #2

De muziektheatervoorstelling 'Thuis, ontheemd #2' van Rajae el Mouhandiz gaat voorbij de cultuurclash en bespreekt openhartig de ruimte die een vrouw mag en kan innemen. Van 7 december tot en met 26 april wordt het door het hele land gespeeld.

Ode aan de vrouw
In 'Thuis, Ontheemd #2' brengt Rajae El Mouhandiz een ode aan de vrouw aan de hand van 17 voorbeelden. We maken onder andere kennis met haar moeder Habiba, die in 1982 scheidt van haar man, ondanks dat het voor de wet en door haar familie verboden is. Maar dan komt ze erachter dat in je eentje vijf kinderen opvoeden in een vreemd land misschien wel een onmenselijk grote opdracht is.

Thuis, Ontheemd #1
Terwijl Rajae el Mouhandiz haar vorige muziektheatervoorstelling 'Thuis, ontheemd' door het land trok, maakte de Volkskrant een online pagina over haar project met portretten van bewoners van de Haagse wijk Laakkwartier door fotograaf Sander Stoepker. Wat betekent 'thuis' en 'ontheemd' voor de bewoners?

Vrijheid boven traditie
Rajae el Mouhandiz heeft gevochten voor haar carrière. Op 15-jarige leeftijd ging ze uit huis, omdat ze geen muziek mocht maken en de regels strenger werden. Ze verkoos vrijheid boven traditie. Inmiddels werkt ze als succesvol muzikant en theatermaker. In KRO's Recht uit het Hart vertelt ze over de gebeurtenissen die haar leven volledig hebben veranderd.

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijkbeeldende kunst

BASK IT!

Crafts Council Nederland besteedt een jaar (2021) lang aandacht aan de techniek van het mandenvlechten (basketery of driedimensionaal vlechten). In samenwerking met vele partners onderzoeken en belichten we op een hedendaagse manier de technieken van het vlechten (HOW), dragen we de technieken over om te komen tot nieuwe en innovatieve toepassingen (WOW) om de vlechttechniek daarmee toekomstbestendig te maken.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Voices of Fashion

'Voices of Fashion' is een tentoonstelling in het Centraal Museum. De tentoonstelling gaat in op de witte blik waarmee decennialang mode is gepresenteerd, gedragen en verzameld. Op basis van jarenlang onderzoek door zwarte, witte en niet-zwarte personen van kleur, moeten we constateren dat de gevolgen van het koloniale verleden tot op de dag van vandaag doorwerken, óók in de modesystemen. 'Voices of Fashion' neemt je mee in een weinig verteld modeverhaal, met een wervelende vormgeving verzorgd door Afaina de Jong van AFARAI.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

FAKE ME HARD

tentoonstelling FAKE ME HARD

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Op de leest van Jan Jansen - 60 jaar schoenen & Dutch Design

In april 2021 opent de tentoonstelling 'Op de leest van Jan Jansen - 60 jaar schoenen en Dutch Design in Museum JAN in Amstelveen. De tentoonstelling toont zes decennia aan iconisch werk van schoenontwerper Jan Jansen samen met het werk van Nederlandse designers. Al meer dan 60 jaar is Jan Jansen een meester in kleurrijk, extravagant en grensverleggend schoenontwerp.

Bekijk project