projecten
geschiedenis & letterenLandelijk

Vrijheid, vetes, vagevuur

Van 10 september 2022 tot en met 7 mei 2023 presenteert het Fries Museum Vrijheid, Vetes, Vagevuur: de middeleeuwen in het Noorden. De tentoonstelling toont nieuwe wetenschappelijke inzichten over de samenleving van het noorden in de volle en late middeleeuwen.

In de tentoonstelling wekt het Fries Museum de centrale en late middeleeuwen weer tot leven. Bezoekers stappen in een verdwenen wereld en komen dichterbij dan ooit bij deze samenleving vol vroegmiddeleeuwse tradities. Topstukken zoals de apostelsteen van Wons en het schilderij van ‘Geschoren Wijbe van Grovestins’ laten zien hoe geloof, angst, eer en macht meer dan nu de samenleving bepaalden. 

Tota Frisia

Het Friesland van toen (Tota Frisia) strekte zich uit van de huidige provincie Friesland tot aan de Wezer in het Duitse Noord-Duitsland. In tegenstelling tot elders in Europa bestuurden de Friezen zichzelf, kozen ze hun eigen rechters, hadden ze een eigen taal en een eigen kenmerkende kledingstijl. Het Fries Museum brengt dit tot nu toe onderbelichte hoofdstuk uit de middeleeuwse geschiedenis tot leven, aan de hand van blinkende muntschatten, fonkelende juwelen, prachtige geschriften en eeuwenoude relieken uit de rijke archeologische collectie middeleeuwse voorwerpen van het Fries Museum, aangevuld met (inter)nationale bruiklenen.

Bijdrage Cultuurfonds

Deze tentoonstelling over de Middeleeuwen is uniek omdat het eens niet over de graven van Holland gaat, maar juist over waarom Friesland in deze periode zo bijzonder was, zowel hun rol als hun landschap. Het Fries Museum ontvangt daarom een bijdrage van 20.000 euro van het Cultuurfonds.

Bezoeken?

Ben je benieuwd en wil je een bezoek brengen aan de tentoonstelling? Kijk dan op de website van het Fries Museum.

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijktheater, dans en film

Da Bounce Festival

De relevantie en de potentie van urban cultuur wordt in Nederland nog onvoldoende erkend en herkend. Daar brengt Stichting Capture22 verandering in met het eerste overkoepelende urban cultuurfestival van Nederland, genaamd Da Bounce Festival.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Nieuw Evoluon: expo RetroFuture

Next Nature presenteert met de tentoonstelling 'RetroFuture' ideeën, ervaringen, wetenschap, kennis, kunst en fictie over de toekomst van gisteren: hoe dacht men vroeger dat de toekomst - ons heden - er uit zou zien? Welke toekomstideeën hebben onze maatschappij vormgegeven of juist in de problemen gebracht? RetroFuture is de eerste tentoonstelling over de toekomst van gisteren; met kunst, vormgeving, film, theorie, wetenschap en science fiction voor iedereen die zich bezighoudt met de dag van morgen. RetroFuture wordt de openingstentoonstelling voor het iconische Evoluon in Eindhoven, dat in de herfst van 2022 haar deuren weer opent voor een groot en breed publiek.

Bekijk project
Landelijkmuziek

Sencity Festival 2022

Sencity Festival is een belevingsfestival geïnspireerd op het niet of minder kunnen horen van muziek. De zintuigprikkelende toepassingen die wij inzetten dragen derhalve bij aan de toegankelijkheid voor een bredere doelgroep.

Bekijk project
Landelijknatuur

Fête de la Nature

Fête de la Nature het grootste grassroots natuurfestival van Nederland vindt plaats op 2 ,3 & 4 september 2022.

Bekijk project