Drie nominaties voor de Gelderse Bokaal 2019 bekend

Cultuurfonds Gelderland heeft drie personen uit de Urban Arts scene genomineerd voor de Gelderse Bokaal 2019: Amy Croqué uit Arnhem, Daniel Maksimov uit Apeldoorn en Xander van Soelen uit Ede. Commissaris van de Koning John Berends, tevens voorzitter van het Cultuurfonds Gelderland, reikt de Gelderse Bokaal op 9 december uit.
23 september 2019
Drie nominaties voor de Gelderse Bokaal 2019 bekend
Fotocredits:
Vlnr: Dani Apeldoorn door Gerard Oltmans, Amy Mabel Kimberly, Xander van Soelen door Herman Stöver

Amy Mabel Kimberly
Amy Croqué uit Arnhem werkt onder haar voornamen Amy Mabel Kimberly. Ze gebruikt tweedehands kleding waarvoor zij nieuwe ontwerpen maakt en organiseert jamsessies voor jongeren waarmee haar veelzijdigheid binnen de Urban Culture wordt benadrukt. De jury heeft veel bewondering voor de manier waarop zij jongeren inspireert.

Dani Apeldoorn
Daniel Maksimov uit Apeldoorn voert zijn activiteiten binnen de hiphop-scene uit onder de naam Dani Apeldoorn. Hij is een ervaren battle rapper en is nu veel bezig met freestyle rap en met het coaching traject 'Passievrucht' begeleidt hij jonge rappers. Door muziek van hen uit te brengen geeft hij ook invulling aan de carrière van de artiesten na het traject. Verbonden aan Gigant geeft hij workshops op scholen. De jury heeft waardering voor zijn toegankelijkheid en voor de resultaten die in een kort tijdsbestek zijn gehaald.

Xander van Soelen
Xander van Soelen uit Ede is een street artist die veel jongeren bereikt bij het realiseren van de projecten die hij organiseert. Op veel plekken in en om Ede heeft hij murals (muurschilderingen) aangebracht en hij geeft workshops graffiti. De jury heeft bewondering voor de manier waarop Xander projecten opzet met jongeren.

De Gelderse Bokaal 
De Gelderse Bokaal wordt elk oneven jaar toegekend aan iemand die zich bijzonder heeft ingezet voor cultuur of natuur in Gelderland. Naast de speciaal voor de winnaar ontworpen Gelderse Bokaal, bestaat de prijs uit een geldbedrag van 5.000 euro voor een project op het werkterrein van het Cultuurfonds. Dit jaar is de prijswinnaar gezocht tussen mensen die zich op een bijzondere wijze hebben onderscheiden in de Urban Arts scene. De onderscheiding is dit jaar bestempeld als stimuleringsprijs. De twee genomineerden die de hoofdprijs niet krijgen, ontvangen ieder 1.000 euro onder dezelfde voorwaarden. Alle drie genomineerden krijgen een coaching traject aangeboden zodat zij zich nog beter kunnen ontwikkelen. De bokaal wordt iedere uitreiking ontworpen door een andere Gelderse kunstenaar.

De jury
De jury van de Gelderse Bokaal 2019 bestaat uit Patrick van Gurp en Boris de Munnick, bestuursleden van het Prins Bernhard Cultuurfonds in Gelderland, Imke Loeffen van Poppunt Gelderland en Simon Mamahit van Cultuur Oost. Uit een lijst van 13 voordrachten uit ‘het veld’ hebben zij de drie genomineerden geselecteerd. Daaruit wijst het bestuur van Cultuurfonds Gelderland de winnaar aan. De naam van de winnaar wordt bekend gemaakt op de dag van de prijsuitreiking die naar verwachting op 9 december plaats vindt in het Koelhuis te Zutphen.