Provincie Gelderland lanceert eigen fonds op naam t.w.v. 100.000 euro

Met het Fonds 'Gelderse cultuur, samen doen!' stelt de provincie het komend jaar 100.000 euro beschikbaar voor innovatieve participatieprojecten op het gebied van cultuur en erfgoed. De provincie wil een breder publiek bereiken.
Arnhem, 14 december 2020
Provincie Gelderland lanceert eigen fonds op naam t.w.v. 100.000 euro
Fotocredits:
Amateurmuzikanten en -zangers (jong en oud) die samen met professionals en de lokale schermvereniging een muziektheater voorstelling maken.

‘Cultuur en erfgoed in Gelderland is er om van te genieten. We willen dat zoveel mogelijk van onze inwoners hiermee kennis maken. Ik ben blij met het Prins Bernhard Cultuurfonds, dat ons helpt om dit mogelijk te maken’ aldus gedeputeerde Peter Drenth.

Fonds 'Gelderse cultuur, samen doen!'

De innovatie kan onder meer komen door samenwerking tussen partijen uit verschillende disciplines of sectoren. Zo kunnen activiteiten op het gebied van cultuur en erfgoed worden gecombineerd. Aanvragers kunnen er ook voor kiezen om juist op te trekken met andere sectoren zoals de zorg, de sport of natuur. 

Te denken valt bijvoorbeeld aan activiteiten die experimenteren met een ongebruikelijke aanpak, het aangaan van een verrassend partnerschap of het verdiepen van een al bestaande bijzondere cross-over. De beoordeling wordt overgelaten aan het Cultuurfonds Gelderland, omdat het de daarvoor benodigde expertise in huis heeft. Aanvragers kunnen zich vanaf 2021 melden.

Enkele voorbeelden van projecten zijn:

  • Een historische kring die samen met kunstenaars en dorpsbewoners korte stop-motion filmpjes maakt op basis van het materiaal dat de historische kring in het archief heeft. Zo wordt de lokale geschiedenis op een nieuwe manier toegankelijk voor een breed publiek.
  • Amateurmuzikanten en -zangers (jong en oud) die samen met professionals en de lokale schermvereniging een muziektheater voorstelling maken. Een schermduel maakt onderdeel uit van deze voorstelling. Vrijwilligers maken de kostuums en het decor voor de voorstelling van natuurlijke en duurzame materialen die zij vinden in hun eigen directe omgeving. (zie foto)

De richtlijnen van het Cultuurfonds zijn ook bij het nieuwe fonds uitgangspunt bij de beoordeling van aanvragen. Voor meer informatie kunt u kijken op www.cultuurfonds.nl/gelderland.

Vanaf januari 2021 start de provincie samen met het Oranje Fonds het fonds ‘Verbind je buurt!’ voor bewonersinitiatieven of sociale initiatieven die zich richten op verbondenheid in de dorpen, wijken en buurten van Gelderland en die mensen met elkaar en/of de samenleving verbinden.