Cultuurfonds Noord-Holland investeert met ruim €350.000 in 97 culturele projecten

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland heeft in het eerste kwartaal van 2022 ruim €350.000 toegezegd aan 97 cultuur- en natuurprojecten in de provincie.
1 mei 2022
Cultuurfonds Noord-Holland investeert met ruim €350.000 in 97 culturele projecten
Fotocredits:
Het Grote Raam, Fiona Tan

Het is elk kwartaal mogelijk om een financiële bijdrage aan te vragen voor een project. Na een zware tijd voor de culturele sector door de coronamaatregelen, roept het Cultuurfonds stichtingen en verenigingen in Noord-Holland op om een aanvraag in te dienen. Hoe je de aanvraag kan doen, is te vinden op www.cultuurfonds.nl/noordholland.

Hieronder lichten we een aantal projecten toe die een bijdrage krijgen.

Het Grote Raam, een nieuw meesterwerk voor Alkmaar

Theater De Vest, Grote Kerk Alkmaar en het Stedelijk Museum Alkmaar slaan de handen ineen met partijen uit de Alkmaarse samenleving en kunnen rekenen op €10.000 voor de ontwikkeling van een nieuw transeptraam voor de Grote Kerk. In 2023 viert Alkmaar 450 jaar Ontzet. In lijn met eeuwenoude traditie wordt voor deze mijlpaal een nieuw publiek kunstwerk gemaakt en onthuld. Kunstenaar van internationale statuur Fiona Tan wil met het nieuwe raam de verbondenheid en diversiteit van de Alkmaarse samenleving uitbeelden.

Homebase, Music Talent Developmtent Programme van Het HEM

In 2021 lanceerde Het HEM Homebase: een educatief samenwerkingstraject met creatieve jonge Zaankanters tussen de 15 en 25 jaar. Homebase biedt deze lokale jongeren letterlijk een thuisbasis, waarvandaan zij zich ontwikkelen op het gebied van kunst en maatschappelijk bewustzijn.

Na een succesvol pilotjaar ontwikkelt Het HEM voor 2022 Homebase het Music Talent Development Programme. Dit is een op maat gemaakt intensief ontwikkeltraject van vijf maanden voor jonge vrouwelijke muzikanten. Zij worden klaargestoomd als nieuwe aanstormende muziektalenten van lokale bodem. Het Cultuurfonds helpt dit project graag verder op weg met een bijdrage van €5.000.

Straat Vol Leven, herdenking van omgekomen Joden in Amsterdam 

In de Nieuwe Uilenburgstaat in Amsterdam zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog 374 Joodse inwoners gedeporteerd en in vernietigingskampen omgebracht. Het is nauwelijks voor de stellen als je er nu doorheen loopt maar dat betekent ongeveer één slachtoffer per stap, waaronder 35 kinderen.

Straat Vol Leven is een herdenking, niet bij een monument of begraafplaats, maar in de straat waar deze mensen geleefd hebben. Huidige buurtbewoners van hetzelfde geslacht en leeftijd worden gevraagd om deze mensen te verbeelden en te representeren voor hun huis op het specifieke adres. Zo wordt zichtbaar wie zij waren en welke levens zijn afgebroken. Het Cultuurfonds investeert €5.000 in dit project.