Winactie: HIER. Zwart in Rembrandts tijd

In Rembrandts tijd waren er volop mensen van kleur. Lang is dit onderbelicht gebleven, terwijl Rembrandt en veel van zijn tijdgenoten prachtige kunstwerken maakten van zwarte mensen. Het Rembrandthuis wijdt er de tentoonstelling 'HIER. Zwart in Rembrandts tijd' aan. Doe mee en win de catalogus en het speciaal voor de tentoonstelling uitgegeven magazine!
Deze actie eindigt op 06/04/2020.
Winactie: HIER. Zwart in Rembrandts tijd
Fotocredits:
Koning Caspar, door de Haarlemse 17e eeuwse schilder Hendrick Heerschop

Rembrandt en veel van zijn tijdgenoten hebben prachtige kunstwerken gemaakt van zwarte mensen. Ze wilden de werkelijkheid om hen heen vastleggen, en daartoe behoorden ook hun zwarte stadgenoten. De 17e eeuwse schilders werden nog niet beïnvloed door beelden van de trans-Atlantische slavenhandel en de stereotypen van de zwarte mens als bediende of exotisch bezit. In de tentoongestelde werken zijn zwarte mensen daarom geen bijfiguren met een ondergeschikte rol, maar juist het centrale onderwerp van het kunstwerk.

Tentoonstellingsvormgevers Raul Balai en Brian Elstak vroegen ook hedendaagse zwarte kunstenaars om hun kijk te geven op de veelzijdigheid van (zwarte) identiteit. Met een schilderij van een zwarte Jezus willen ze er op wijzen dat het waarschijnlijker is dat Jezus zwart was en niet wit. Ook is er een foto te zien van stylist en creatieve directeur Jean-Paul Paula (zie hieronder). De foto werd door een eerdere opdrachtgever afgewezen omdat hun publiek zich niet zou kunnen identificeren met vrouwen van uitsluitend niet-westerse afkomst.

Winactie

We mogen drie pakketten met daarin de catalogus ZWART. In Rembrandts tijd t.w.v. € 24,95 en de zine HIER door Brian Elstak en Raul Balai verloten onder onze donateurs. Wilt u kans maken? Stuur dan vóór 6 april 2020 een mail naar acties@cultuurfonds.nl met in de onderwerpregel ‘Rembrandt' en in de mail uw naam en adres. 

Nog geen donateur? Meedoen met onze acties én cultuur, natuur en wetenschap steunen kan al voor € 5 per maand.

Foto: Jean-Paul Paula