Eigen programma's

Oase: ontwikkelruimte voor documentaireplannen

In samenwerking met het Filmfonds wordt jaarlijks een aantal talentvolle regisseurs de mogelijkheid geboden een filmplan te ontwikkelen. Op basis van een gefinancierd treatment (concept filmplan), kan een documentaire regisseur een producent gemakkelijker benaderen voor de verdere ontwikkeling en eventuele realisatie van de film.

Oase richt zich op onafhankelijke documentaire regisseurs die tenminste één lange documentaire of drie documentaires van 50 minuten op hun naam hebben staan. Deze documentaires dienen te zijn uitgebracht in de Nederlandse bioscopen en/of filmtheaters voor betalend publiek en/of uitgezonden op de landelijke televisie. De regisseurs zijn niet verbonden aan een omroep. De aanvrager is de documentaire-regisseur.

In 2021 zal er opnieuw één aanvraagronde voor Oase zijn. Aanvragen kunnen uitsluitend bij het Nederlands Filmfonds worden ingediend tot 30 maart 2021. De aanvragen worden door de fondsen gezamenlijk beoordeeld. Bekijk de website van het Nederlands Filmfonds voor meer informatie over de uiterste aanvraagdatum, richtlijnen en aanvraagprocedure.

De aanvragen worden behandeld in de commissievergadering in juni.

Horizon: denk- en ontwikkelruimte voor artistiek onderzoek

Het programma van het Cultuurfonds heeft als doel makers ruimte, tijd en geld te bieden om zich te verdiepen in een artistiek experiment. Het onderzoek betreft de gehele breedte van het werkterrein Theater, Dans & Film. 

Het is geen voorwaarde dat de plannen leiden tot een productie, maar men kan wel de intentie hebben. De regeling geldt voor individuen, dat kunnen ook makers met een stichting of gezelschap zijn.

Heb jij een plan voor een project dat je graag wilt uitwerken en onderzoeken? Van 1 mei tot 1 juli kunnen makers een aanvraag doen. De uitslag van het programma is medio september bekend. Lees hier alles over de richtlijnen.

Programmering urban podiumproducties

De regeling 'Programmering van urban prodiumproducties' van het Cultuurfonds heeft als doel theaters te motiveren om (meer) urban podiumprojecten te programmeren. Hiertoe biedt het Cultuurfonds een garantiebijdrage. Met deze bijdrage kan het mogelijke risico dat het podium loopt, worden verlaagd. Er kan nieuw publiek worden aangesproken en opgebouwd voor de langere termijn. Lees hier alles over de richtlijnen.

TheaterTekstTalent Stipendium

TheaterTekstTalent is een stipendium voor theaterauteurs, ingesteld door Fonds De Versterking. Deze stichting stelt elk jaar € 12.500 beschikbaar voor toneelschrijvers die een nieuw toneelstuk gaan schrijven. Daarnaast is er € 20.000 te vergeven als startbijdrage voor de uitvoering van het geschreven stuk en de productie van de voorstelling. Ten slotte is er € 2.500 beschikbaar voor de laureaat om te besteden aan coaching of voor een tussentijdse presentatie of lezing.

Wil je in aanmerking komen voor het TTT stipendium? Lees hier alles over het stipendium.

Vragen en nadere informatie

Jan Vos, adviesmedewerker Theater, Dans & Film: 020-5206144 of j.vos@cultuurfonds.nl.