Documentaire Stipendium voor Reber Dosky

Reber Dosky heeft tijdens IDFA het Documentaire Stipendium van het Cultuurfonds ontvangen.
30 oktober 2017
Documentaire Stipendium voor Reber Dosky
Fotocredits:
Stephan Polman

Het stipendium van 50.000 euro voor het maken van een nieuwe documentaire komt van een anonieme mecenas, die het stipendium via het Cultuurfonds mogelijk maakt. Het Documentaire Stipendium werd op woensdag 22 november tijdens het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) uitgereikt door Esther Gould, die vorig jaar het stipendium van het Cultuurfonds ontving.

'Subtiel en doordacht'
Reber Dosky krijgt het Documentaire Stipendium voor de subtiele en doordachte wijze waarop hij zijn films opbouwt. ‘Op onovertroffen wijze tonen zijn films - met schrijnende en soms gruwelijke beelden -  de veerkrachtige mens, vol hoop en verlangen’, aldus het Cultuurfonds.

Als voorbeeld hiervan wordt verwezen naar de film Radio Kobani uit 2016. Daarin vertelt Reber Dosky het verhaal van de jonge Koerdische verslaggeefster Dilovan, die tijdens de gevechten tegen IS in 2014 tussen de puinhopen van haar stad een radiostation opzet. ‘Radio Kobani is een urgente film die laat zien hoe de mens onmenselijke situaties kan doorstaan.’ NPO 2 zendt de film uit op woensdag 22 november.

Reber Dosky
Reber Dosky (1975) kwam ruim twintig jaar geleden vanuit Koerdistan naar Nederland. Daar ging hij naar de Filmacademie. In het derde jaar maakte hij de film Mijn Geluk in Auschwitz (2012), die ook internationaal indruk maakte. Na zijn afstuderen in 2013 maakte Reber Dosky diverse films, waaronder  The sniper of Kobani (2015), Radio Kobani (2016) en Meryem (2017).