Designprijs Cultuurfonds voor Piet Hein Eek

De Eindhovense ontwerper Piet Hein Eek ontvangt de eerste Designprijs van het Cultuurfonds Noord-Brabant. Juryvoorzitter Jan Post: 'Als succesvol ontwerper en ondernemer is hij van grote betekenis voor het designklimaat in Brabant.'
Den Bosch, 3 juli 2017
Designprijs Cultuurfonds voor Piet Hein Eek

Eek studeerde in 1990 af aan de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven met de inmiddels Klassieke Kast in Sloophout. Met hergebruik van materialen was hij zijn tijd ver vooruit en bereidde hij de weg naar de duurzame samenleving. Hij ontwerpt en fabriceert meubilair, verlichting en accessoires; sinds 2015 ook voor IKEA.  Daarnaast tekent hij voor ontwerp en inrichting van gebouwen zoals de Verkadefabriek in ’s-Hertogenbosch en verzorgde hij de inrichtingen voor onder meer het Moma in New York, het Van Abbe Museum en Schiphol. Bovendien richt hij zich als mede-oprichter van Piet Hein Eek Architectuur sinds enkele jaren op bouwprojecten en renovaties. Een voormalige fabriek van Philips in de Eindhovense wijk Strijp-R fungeert als standplaats van Eek. 

'Visionair designer, pionier van de circulaire economie. Veel geïmiteerd, maar nooit geëvenaard', aldus de jury.

Designprijs

De Designprijs wordt iedere twee jaar toegekend, beurtelings aan een gearriveerd ontwerper en aan een aankomend talent. Commissaris van de Koning Wim van de Donk zal de eerste editie van de prijs aan Piet Hein Eek uitreiken tijdens de Dutch Designweek, op 28 oktober aanstaande in Designcentrum Kazerne Eindhoven. Aan de Designprijs is een bedrag van € 10.000 verbonden.