FASHIONCLASH wint Inspiratieprijs Cultuurfonds Limburg 2021

Branko Popovic, Nawie Kuiper, Laurens Hamacher en Jessie Beurskens, oprichters, inspiratoren en coaches van FASHIONCLASH winnen dit jaar de de Inspiratieprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg. Zij vallen in de categorie digitale technologie als ambacht binnen kunst en ontwerp. Edmond Staal, vice-voorzitter van het Cultuurfonds Limburg, reikt de prijs op 25 november uit. De prijs bestaat uit een bedrag van € 15.000 en een glasobject van kunstenares Ruth Houkes.
25 november 2021
FASHIONCLASH wint Inspiratieprijs Cultuurfonds Limburg 2021

Sinds 2009 is FASHIONCLASH onder leiding van Branko Popovic, Nawie Kuiper en Laurens Hamacher actief als een ontwikkeling en interdisciplinair showcase platform voor mode. Sinds een aantal jaren is het team aangevuld met Jessie Beurskens, die net als de grondleggers afgestudeerd is aan de Kunstacademie van Maastricht. De prijs is tijdelijk verhoogd door een toegenomen behoefte aan steun aan initiatieven in cultuur en natuur in deze periode.

Branko Popovic, Nawie Kuiper, Laurens Hamacher en Jessie Beurskens belichamen de reden waarom deze prijs wordt uitgereikt. Voor jong en oud in de kunsten zijn zij een voorbeeld voor de wijze waarop zij thema’s zoals inclusie en diversiteit bespreekbaar en zichtbaar maken. Hun maatschappelijk engagement en verbindende rol is onlosmakelijk verbonden met de wijze waarop zij het platform aansturen. De cultuurregio Zuid-Limburg heeft met deze inspiratoren een parel in huis die gekoesterd moet worden naar de bescheiden mening van de jury.

Uit het juryrapport: 

“FASHIONCLASH durft letterlijk de clash op te zoeken, door diverse disciplines en media - waaronder digitale technologie - in te zetten om de eigen positie en die van de deelnemers te bevragen in een verrassende CLASH. Zij weten talenten op een innoverende manier mee te nemen in de jaarlijkse thematieken die een kritische reflectie zijn op maatschappelijke vraagstukken, beeldende kunst en vormgeving. FASHIONCLASH speelt voor die jonge talenten de rol van katalysator.”

De jury bestaat uit Chequita Nahar, voorzitter jury en bestuurslid Cultuurfonds; Peter Missotten, lector Technology Driven Art ZUYD; Hans Gubbels, algemeen directeur Discovery Museum; John Gubbels, bestuurslid Cultuurfonds en Mariëlle van Eijs, jurysecretaris.

Kijk de uitreiking terug!