Kika Sprangers winnaar Rogier van Otterloo Award 2021

Saxofonist, componist en bandleider Kika Sprangers ontvangt dit jaar de Rogier van Otterloo Award. Deze stimuleringsprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds - ter nagedachtenis aan componist en dirigent Rogier van Otterloo - bestaat uit een compositie opdracht voor Jong Metropole in de geest van Rogier van Otterloo én een geldbedrag van tienduizend euro.
9 augustus 2021
Kika Sprangers winnaar Rogier van Otterloo Award 2021
Fotocredits:
Pieter Kunnen

Kika Sprangers

Met haar fluwelen geluid, sprankelende klanktaal en meeslepende composities behoort Kika Sprangers (1994) tot een van de meest hartveroverende musici die ons land rijk is. Kika laat haar muzikale verhaal door emotioneel en integer spel binnenkomen bij de luisteraar. Ze vindt haar inspiratie bij grote portretfotografen als Anton Corbijn, sterke karakter schrijvers als Griet op den Beeck en filmische artiesten als de Noorse saxofonist Mette Henriette. De verstilde hartstocht die hun werk kenmerkt wil Kika ook in de kern van haar muziek vatten. Lees hier het juryrapport.

 In haar eigen woorden: “Als luisteraars geraakt zijn door mijn muziek, is dat het grootste compliment dat ik kan krijgen”.

Uitreiking

De Rogier van Otterloo Award is zondag 8 augustus uitgereikt aan Kika Sprangers. Ze ontving de award tijdens een concert van het Jong Metropole op vliegbasis Teuge. De award is een stimuleringsprijs voor de meest talentvolle componist/arrangeur/dirigent of orkestleider. Deze 5e editie van de award is mogelijk gemaakt door Freek en Hella de Jonge vanuit hun CultuurFonds op Naam, het Freek en Hella de Jonge Fonds, en bedraagt 10.000 euro.

De dirigent van Jong Metropole Jochen Neuffer is eindverantwoordelijk voor de keuze van de winnaar: “Kika Sprangers heeft een unieke muzikale taal en stijl”

Rogier van Otterloo Award

Met de Rogier van Otterloo Award wordt ieder jaar de meest talentvolle Nederlandse, of in Nederland woonachtige, jonge componist, arrangeur, dirigent en/of orkestleider gestimuleerd om zich te blijven ontwikkelen in het gebied tussen klassieke muziek en lichte muziek. Rogier Van Otterloo (1941-1988) drukte als componist, dirigent en arrangeur een belangrijke stempel op de lichte muziek in de jaren zeventig en tachtig. Van 1980 tot 1988 was Rogier van Otterloo chef-dirigent van het Metropole Orkest.

Jong Metropole

Het Jong Metropole is een samenwerking tussen het Nationaal Jeugdorkest (NJO), het Nationaal Jeugd Jazz Orkest (NJJO) en het Metropole Orkest (MO) en wordt samengesteld uit de beste musici van Nederlandse conservatoria.

Deze zomer toert het Jong Metropole onder leiding van Jochen Neuffer en met saxofoniste Kika Sprangers met het programma Reunion. De naam is ontleend aan de nieuwe compositie van Damiano Pascarelli, winnaar van de Rogier van Otterloo Award 2019, die in première gaat bij Jong Metropole deze zomer. Jong Metropole krijgt een jaarlijkse bijdrage van 150.000 euro van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Keep an Eye Foundation. En voor wie dit najaar ook nog wil genieten van het Jong Metropole, er komt een tweede concertreeks met concerten in Zutphen en Tilburg. Dit programma heet Higher Ground Jong Metropole & Michelle Davids. Meer info is te vinden op de website van Jong Metropole.