UP:Next | Deze zes popartiesten maken kans op 10.000 euro

De shortlist voor UP:Next is bekend! Zes popmuzikanten uit de provincie Utrecht zijn geselecteerd om op 2 november hun plan toe te lichten aan de jury. Eén plan krijgt 10.000 euro voor een nieuw muzikaal project.
15 april 2020
UP:Next | Deze zes popartiesten maken kans op 10.000 euro

Professionele popartiesten uit de provincie Utrecht konden van 1 mei tot 1 augustus een plan indienen voor een volgende stap in hun carrière.  De volgende zes artiesten zijn geselecteerd om op 2 november hun plan toe te lichten aan de jury. Op alfabetische volgorde: 

Áslaug

Toelichting jury: “Áslaug Vígfúsdóttir is zangeres, songwriter en producer en toonde haar grote potentie en veelzijdigheid al met haar debuut-EP en bijbehorende film. Ze zou met de UP:Next middelen toe kunnen bewegen naar een duurzamere manier van werken, naar een makerscollectief om vanuit te kunnen experimenteren en een eerste headline tour waarin naast technische verbeteringen het visuele aspect van haar steeds multidisciplinairer wordende shows verder wordt uitgebouwd. Een plan met veel potentie.”

Emil Landman 

Toelichting jury: “Emil Landman wil zijn akoestische folkmuziek een nieuwe dimensie geven door zijn passie voor elektronische muziek die de afgelopen jaren groeide en groeide professioneel door te ontwikkelen. Als muzikale basis wil hij de stad Utrecht gebruiken door haar op te nemen, te samplen en te filmen, waarna hij deze bouwstenen door het gebruik van samplers, synthesizers en drumcomputers verwerkt tot nieuwe songs. Een project dat op meerdere vlakken interessant uit kan pakken: het vatten van een stad in muziek, een muzikant die voor zichzelf nieuwe elektronische wegen zoekt en dit vanaf dag 1 van het creatieproces opengooit naar andere muzikanten en muziekliefhebbers op een YouTube-kanaal.”

Faradays

Toelichting jury: “Nieuwsgierigheid is de belangrijkste drijfveer van waaruit Faradays haar dromerige indie songs maakt. In haar nieuwe project gaat Karinda Perrier een wezenlijke en persoonlijke stap verder. Zij onderzoekt haar Aziatische achtergrond die ze voorheen links heeft laten liggen. In een land met een bewogen historie met Indonesië en een half miljoen inwoners met een Indonesische achtergrond horen we weinig daarvan terug in de - door Amerika gedomineerde - popcultuur. Karinda wil toewerken naar een sterke indie/electronic pop show waarin ze de traditionele Indonesische gamelanmuziek als inspiratiebron gebruikt voor zowel de muzikale als de visuele invulling en communities hoopt samen te brengen. Een veelbelovend, uitgewerkt plan over haar persoonlijke ontwikkeling.”

Maarten Vos

Toelichting jury: “Maarten Vos wil experimenteren met nieuwe technieken in compositie met elektronica in combinatie met traditionele compositie van melodie en harmonie op de akoestische cello. Na vele samenwerkingen in muziek, dans en fashion wil Maarten verdere artistieke 'versnippering' tegengaan en zijn eigen signatuur verder ontwikkelen, daarbij zijn opgebouwde netwerk van o.a. instrumentenbouwers en sound designers meer benuttend. Het plan dat Maarten indiende doet inhoudelijk stevig en zeer vooruitstrevend aan, het biedt het vertrouwen dat zijn spannende zoektocht leidt naar meer eigen(zinnig)heid.”

Moon Moon Moon

Toelichting jury: “Het plan van Moon Moon Moon is aansprekend en funny. Spitsvondige Jens Lekman-eske teksten schrijven kon Mark Lohmann al langer, maar in zijn nieuwe project kan veel organisch samenkomen: klassieke (teken)filmmuziek als bron uitgevoerd met strijker en blazers in combinatie met hyperrealistische songteksten en animaties. Er zou een breed speelveld van popzalen, theaters en filmfestivals open kunnen gaan voor deze orchestral indie.”

Tala Drum Corps

“Tijmen Lohmeijer oftewel Tala Drum Corps is al een behoorlijke alleskunner die uitdagingen voor zichzelf stapelt. Hij heeft voor 2021 de ambitie om zijn beatmakerschap te combineren met zijn videokunst en gamedesign, waarbij hij als aanvullende uitdaging wil kijken hoe zijn lichamelijke bewegingen onderdeel kunnen worden van de muzikale aansturing. Hij diende een inhoudelijk zeer rijk plan in, waarin zijn roots in dans benut worden en de nodige banden aangegaan worden met andere partijen in Utrecht zoals HKU muziektechnologie om het project verder dan zichzelf te brengen.”

Not an award, but forward

UP:Next is méér dan een popprijs. We zijn trots op onze Utrechtse artiesten. En op de belangrijke bijdrage die zij leveren op lokaal, provinciaal of (inter)nationaal niveau. We willen dat de Utrechtse muziekscene blijft doorgroeien. Met UP:Next stimuleert het Cultuurfonds artiesten om verder te bouwen aan een duurzame carrière. Een opmaat naar de volgende stap. Ga voor meer info naar cultuurfonds.nl/upnext.

Cultuurfonds x 3voor12 Utrecht x EKKO

Voor dit nieuwe initiatief werkt het Cultuurfonds samen met 3voor12 Utrecht en het Utrechtse poppodium EKKO.