Studiebeurzen voor 172 excellente studenten

Cultuurfonds investeert in jong talent
Amsterdam, 5 juli 2018
Studiebeurzen voor 172 excellente studenten
Fotocredits:
Maurice Vinken

Studiebeurzen voor 172 excellente talenten, voor een bedrag van bijna twee miljoen euro. Daarmee investeert het Cultuurfonds ook dit jaar weer fors in jong talent in wetenschap, muziek, theater en beeldende kunst. Met de beurs gaan de studenten een opleiding of onderzoek doen in het buitenland of schaffen ze een muziekinstrument aan.

Bekijk de aftermovie!

Duizenden talenten ondersteund
Het Cultuurfonds reikt sinds 2002 de Cultuurfondsbeurzen uit. Ruim tweeduizend getalenteerde jongeren kregen zo al de kans hun ambities een stap verder te brengen. Deze talenten groeien uit tot onder andere wiskundigen, politicologen, meubelmakers, maar ook verpleegkundigen, muzikanten, schrijvers, advocaten, curatoren en beeldend kunstenaars. Deskundigen op hun vakgebied, dankzij hun inzet, talent én de Cultuurfondsbeurs.

De wereld over met een Cultuurfondsbeurs
Dit jaar waaieren de bursalen van het Cultuurfonds uit naar 69 studie- of onderzoekslocaties over de hele wereld. Zo gaan ze bijvoorbeeld naar New York, Kaapstad, Tel Aviv, Londen, Parijs, Montreal, Melbourne en Zaragoza voor een PhD politieke economie, kindergeneeskunde, master of theatre, museumstudies, theologie, planeetonderzoek en kunstambachten of gaan op zoek naar het felbegeerde muziekinstrument. 


CultuurFondsen op Naam
De Cultuurfondsbeurzen worden vooral mogelijk gemaakt door een grote groep particuliere schenkers. Zij hebben er met hun eigen fonds op naam specifiek voor gekozen om via het Cultuurfonds jong talent te ondersteunen. Dit jaar kan het Cultuurfonds bijna 400.000 euro meer uitgeven aan beurzen dan in 2017.

‘Dankzij deze grote groep bevlogen gevers kunnen we ook dit jaar weer een hoop getalenteerden blij maken. En we merken dat steeds meer schenkers enthousiast worden over het bijdragen aan een beurs via het Cultuurfonds.’ 

Ruim 100 wetenschapsbeurzen
Dit jaar zijn er 105 wetenschapsbeurzen uitgegeven. Voor muziekstudies of voor een bijdrage aan een instrument werden 35 beurzen toegekend en voor beeldende kunst 32.

‘Dankzij de beurs van het Prins Bernhard Cultuurfonds kan ik onderzoek gaan doen naar kraters in Zaragoza en Brazilië’, aldus de 26-jarige Jitse Alsemgeest, een van de pas afgestudeerden die dit jaar een Cultuurfondsbeurs krijgt. ‘Met mijn onderzoek hoop ik uit te zoeken of er leven op Mars mogelijk is.’ Lizzy Stuyfzand wil in Londen het borduurambacht onder de knie gaan krijgen en dit later gaan verweven met de vluchtige mode- en clubscene.

Young Talent Awards 
Tijdens de Young Talent Awards van het Cultuurfonds op donderdag 5 juli staan Jitse en Lizzy samen met de andere bursalen van dit jaar in de spotlights bij de feestelijke uitreiking van de beurzen in het Compagnietheater in Amsterdam. Ook worden dan de Charlotte Köhler Prijzen uitgereikt. Deze aanmoedigingsprijzen voor jong talent van het Cultuurfonds - van elk 30.000 euro - gaan dit jaar naar beeldend kunstenaarsduo Sander Breure & Witte van Hulzen en theatermaker Karlijn Kistemaker.